Arbeidsrecht365.nl

Conflict met werkgever over ziekte

|

conflict met werkgever over ziekte

Liegen over je ziekte is een one way ticket voor een ontslag op staande voet. In ieder geval is het een aanleiding voor een conflict met je werkgever over ziekte.

Dat overkwam een monteur die zich had ziek gemeld omdat hij last had van zijn rug en knieën. Zijn werkgever vertrouwde de boel niet en schakelde een rechercheur in om het huis van de monteur te observeren en te filmen. Na enige tijd liep de man tegen de lamp. Op camerabeelden was te zien dat hij volop aan het klussen was in zijn nieuwe woning. Het liep dus niet af met een sisser maar met een ontslag op staande voet. In dit blog kijken we naar ontslag op staande voet als je een conflict hebt met je werkgever over ziekte. Wanneer mag je op staande voet worden ontslagen? Kan je werkgever je ontslaan als je een conflict hebt met hem tijdens je ziekte? Heb je nog recht op een transitievergoeding en een WW-uitkering als je op staande voet wordt ontslagen?

Ontslag op staande voet na conflict over ziekte

Wat algemeen bekend is dat je niet zomaar ontslagen kunt worden. De wet stelt dat ontslag pas kan als er sprake is van verwijtbaar handelen. Het moet wel zo ernstig zijn dat niet verwacht kan worden van je werkgever hij je in dienst houdt. Je kunt dus wel ontslag op staande voet krijgen maar alleen met een dringende reden. De ontslagregels eisen dat je werkgever je direkt vertelt dat je op staande voet ontslag krijgt en wat daar de reden voor is. Hij zal de reden ook moeten bewijzen als jij je ontslag gaat aanvechten bij de kantonrechter.

Wanneer is er sprake van verwijtbaar handelen dat zo ernstig is dat je werkgever een dringende reden heeft om je te ontslaan? De wet heeft het oordeel overgelaten aan de rechter. De kantonrechter bepaalt of er sprake is van ernstig verwijtbaar handelen. 

Uiteraard kennen we op basis van voorgaande rechtszaken, jurisprudentie, voorbeelden van ernstig verwijtbaar handelen

Conflict na vertrouwensbreuk werkgever over ziekte  

Een conflict met je werkgever over je ziekte ontstaat dus door te liegen zoals in het voorbeeld van de monteur. Het kost de werkgever veel geld om een zieke werknemer in dienst te houden. Je baas zal een vervanger moeten zoeken als je langer ziek bent. Dat betekent dat hij twee keer loon moet betalen. Liegen over je ziekte geeft zo’n vertrouwensbreuk dat je niet kunt verwachten dat je werkgever je weer bij hem in het bedrijf toelaat. De kantonrechter oordeelde dan ook dat het gedrag van de monteur zo ernstig was dat het ontslag op staande voet gerechtvaardigd was. Andere voorbeelden van ernstig verwijtbaar gedrag zijn: 

  • plegen van diefstal;
  • geweld tegen collega’s of je baas;
  • verklappen van bedrijfsgeheimen;
  • niet meewerken aan je re-integratie. 

Conflict met werkgever over re-integratie

In het rijtje van voorbeelden van ernstig verwijtbaar handelen neemt niet meewerken aan je re-integratie een bijzondere plaats in.

We hebben gesteld dat als je je ernstig verwijtbaar gedraagt dat je baas je op staande voet mag ontslaan. Als jij niet meewerkt aan je re-integratie moet je werkgever eerst een loonstop toepassen. Tijdelijk wordt dan de betaling van je loon gestopt. Als je hardnekkig blijft weigeren mee te werken aan je re-integratie, dan kan je baas het ontslag aanvragen bij de kantonrechter. De kantonrechter zal een deskundigenoordeel van het UWV willen zien voordat hij het ontslag kan toewijzen.

Als je ziek thuis zit is een conflict met je werkgever het laatste waar je op zit te wachten. Zeker als het conflict gaat over je ziekte. Je werkgever denkt dat je best wel kunt werken bijvoorbeeld terwijl je echt ziek bent. Je zit in een re-integratietraject maar je werkgever vindt dat je je niet houdt aan sommige afspraken. 

Opzegverbod tijdens ziekte

Wat je moet weten is dat tijdens je ziekte er een opzegverbod geldt. De eerste twee jaar dat je onafgebroken ziek thuis zit mag je niet zomaar ontslagen worden. Je hebt recht op doorbetaling van je loon. Vaak is dat in het eerste jaar nog 100% van je laatst verdiende loon. Het tweede jaar wordt dat 70%. Soms staat in je cao op hoeveel je recht hebt maar in ieder geval heb je recht op 70% van je laatst verdiende loon. De problemen ontstaan als je in een conflict verzeild raakt met je werkgever over je ziekte. Vindt hij dat je niet meewerkt aan je re-integratie dan kan hij wel tijdelijk je loonbetaling stoppen. 

Deskundigenoordeel bij een conflict met je werkgever over je ziekte

Kun je misschien een deskundigenoordeel bij het UWV aanvragen om uit de impasse te komen met je werkgever? Werkgevers hebben er een handje van om eerst aan productie en kosten te denken en dan pas aan een werknemer die zielig ziek thuis zit. Zeker in tijden van arbeidskrapte waarbij moeilijk aan een vervanger te komen is. Uiteraard zul je eerst proberen het conflict bij te leggen door met je baas in gesprek te gaan. De kans dat hij geen oren heeft naar jouw argumenten is zeer waarschijnlijk. Je kunt in zo’n geval aan het UWV vragen om een deskundigenoordeel. Het UWV laat dan onafhankelijke specialisten kijken naar de situatie die tussen jou en je werkgever is ontstaan. Er volgt dan een advies. Jij hoeft je niet aan het advies te houden als je het er niet mee eens bent. Ook je werkgever is niet gebonden aan het advies.

Mocht hij je tenslotte willen ontslaan dan zal de kantonrechter het deskundigenoordeel van het UWV laten meewegen. Van het deskundigenoordeel hangt ook af of je na je ontslag recht hebt op een uitkering bij het UWV.

Aanleiding van conflict met werkgever over ziekte

Afhankelijk van jouw situatie kun je een deskundigenoordeel aanvragen over:

  • of je in staat geacht wordt te kunnen werken
  • passend werk
  • re-integratie inspanningen

Een conflict met je werkgever over je ziekte gaat vaak over deze drie zaken.

Jij bent ziek en vindt dat je nog niet kunt gaan werken. Je baas is het er niet mee eens omdat de bedrijfsarts denkt dat je wel kunt werken. Een deskundigenoordeel kan dan meer duidelijkheid geven. 

Als je werkgever je voorstelt om in een andere functie weer aan de slag te gaan kun je het daar niet mee eens zijn. Misschien schat je in dat je de functie niet aan kan vanwege je klachten. Misschien gaat het om een veel lagere functie. In het deskundigenoordeel van het UWV wordt hier naar gekeken. 

Als je werkgever vindt dat je niet meewerkt met je re-integratie dan kan het UWV worden gevraagd naar een deskundigenoordeel. Maar ook als jij vindt dat je werkgever te weinig doet om je op een gezonde manier te laten re-integreren. 

Het deskundigenoordeel wordt door het UWV na enkele weken opgestuurd naar je werkgever, naar jou en naar de bedrijfsarts of arbodienst waar je werkgever bij is aangesloten.

Denk je na het lezen van dit blog dat een deskundigenoordeel van het UWV het conflict met je werkgever kan oplossen vraagt het via deze link aan. Laat je in alle gevallen adviseren door onze ervaren arbeidsrecht advocaten. Bij een conflict met je werkgever over je ziekte maar ook bij een ontslag op staande voet. In alle gevallen kun je binnen twee maanden je ontslag aanvechten bij de kantonrechter.

Transitievergoeding en WW

Als je op staande voet wordt ontslagen dan heb je in beginsel geen recht op een transitievergoeding. Ook vis je achter net als het gaat om een WW-uitkering. Op staande voet ontslagen worden betekent voor de wetgever dat je schuld draagt aan je werkloosheid. Dat betekent je niet aanmerking komt voor een opvang maatregel. 

Je kunt wel proberen een bijstandsuitkering bij je gemeente aan te vragen.

Conclusie

Een conflict met je werkgever over je ziekte gaat vaak over of je weer aan het werk kunt, welk werk je nog kunt doen als je (deels) arbeidsongeschikt bent en over re-integratie inspanningen. Als je een conflict hebt met je baas over je ziekte en je bent nog ziek dan kan hij je in principe niet ontslaan. Er is een zogenaamd opzegverbod. Wel kan hij je op staande voet ontslaan. Hij moet daarvoor een dringende reden hebben. Alleen als jij je ernstig verwijtbaar hebt gedragen is het ontslag terecht. Je hebt bijvoorbeeld gelogen over je ziekte. De kantonrechter oordeelt tenslotte of je ernstig verwijtbaar hebt gehandeld.

Als je conflict met je werkgever gaat over je ziekte dan kun je om een deskundigenoordeel van het UWV vragen. Je bent niet juridisch gebonden aan het deskundigenoordeeld. De kantonrechter zal zonder deskundigenoordeel geen ontslag kunnen. Ontslag op staande voet kun je altijd binnen twee maanden aanvechten bij de kantonrechter. Als de kantonrechter het ontslag toewijst betekent het wel dat je geen recht hebt op een transitievergoeding en ook geen recht hebt op een WW-uitkering. Je bent namelijk verwijtbaar werkloos geworden.

Take Aways

  • Conflict met je werkgever over je ziekte geeft hem geen recht om je te ontslaan.
  • Alleen bij ernstig verwijtbaar handelen is er een dringende reden voor ontslag.
  • Ontslag op staande voet betekent geen recht op een transitievergoeding of WW-uitkering.
  • Als je een conflict hebt met je werkgever over je ziekte kan een deskundigenoordeel van het UWV helpen om uit de impasse te komen.
  • Een deskundigenoordeel kun je zelf aanvragen als je vindt dat je werkgever te weinig doet aan je re-integratie bijvoorbeeld.
  • Als je het niet eens bent met je ontslag dan kun je binnen twee maanden deze aanvechten bij de kantonrechter.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email