Arbeidsrecht365.nl

Conflict met werkgever tijdens ziekte

|

In de media verschijnen al geruime tijd alarmerende berichten over hoge werkdruk en hoog ziekteverzuim in de zorg. Een conflict met je werkgever tijdens ziekte is niet ondenkbaar in deze tijden. Jij zit ziek thuis omdat de werkdruk je teveel werd. Je werkgever zit met zijn handen in het haar omdat hij geen goede vervanger voor jou kan vinden. Zo kun je zonder dat je het wilt in een conflict belanden met je werkgever tijdens je ziekte. In dit blog kijken we naar wat je kunt doen om te voorkomen dat je een conflict krijgt met je werkgever tijdens je ziekte. Hoe ziet de procedure eruit als je ziek bent? Kun je ontslagen worden als je ziek bent?

Voorkom een conflict tijdens je ziekte

Ik kan mij voorstellen dat als je ziek bent je niet altijd in de stemming bent om mee te denken met je baas. Misschien vind je wel dat de reden dat je je ziek hebt gemeld helemaal ligt aan hoe je baas je heeft behandeld voor je ziekte. Toch is het verstandig om je te houden aan de procedure die voor ziekmelden geldt. Hiermee geef je je baas minder ammunitie om je aan te pakken. Zoals je misschien weet moet je werkgever van iedere werknemer een personeelsdossier bijhouden. Juist het niet volgen van procedures, om welke reden dan ook, wordt hierin genoteerd. Het vervelende is dat werknemers vaak geen idee hebben van wat hun baas over hen in het personeelsdossier heeft genoteerd. Het is zaak om op tijd inzage te vragen in je eigen dossier. Je hebt hier gewoon recht op. 

Ken de procedure voorkom een conflict

Als je je ziek voelt is het logisch dat je je baas daarvan op de hoogte stelt. Je hoeft niet te zeggen wat je precies mankeert. Je ziek melden is genoeg.

Voel je je na een paar dagen weer ok dan ga je natuurlijk weer aan het werk. Blijkt dat na enige dagen dat je ziek bent dat je niet zo snel herstelt als je had verwacht dan zal het niet lang duren voordat je baas aan de telefoon hangt. Hij wil natuurlijk weten wanneer je weer beschikbaar bent. Het kost tenslotte veel geld om een zieke werknemer te begeleiden. Het vinden van een vervanger is ook niet altijd zo gedaan. Momenteel is de krapte op de arbeidsmarkt nog steeds een groot probleem. Juist in een sector als de zorg. 

Bedrijfsarts adviseert werkgever in conflict tijdens ziekte

Als je na 6 weken nog steeds niet aan het werk kunt dan schakelt je werkgever een bedrijfsarts in. Je wordt opgeroepen voor een keuring en een gesprek. De bedrijfsarts zal willen weten wat er aan de hand is en zal daarna onderzoeken of er fysiek een probleem is. Om te voorkomen dat je in een conflict verzeild raakt met je werkgever tijdens je ziekte is het belangrijk open kaart te spelen bij de bedrijfsarts.

Met het vele tillen dat werknemers in de zorg moeten doen is de kans groot dat er iets aan de hand is. In het gesprek kun jij natuurlijk ook vertellen wat je dwars zit. Als de werkdruk te hoog is dan is dat zeker iets waar de bedrijfsarts naar moet kijken. De bedrijfsarts heeft een geheimhoudingsplicht en mag jouw werkgever geen details geven over je ziekte. Wel mag hij vertellen welke taken je nog aan kunt als je weer naar je werk gaat. De bedrijfsarts zal een zogenaamde probleemanalyse maken waaruit blijkt wat het probleem is en zal een een advies geven over wat er moet gebeuren om je weer zo snel mogelijk aan het werk te krijgen. Dit wordt in een plan van aanpak gezet

Re-integratie traject kan conflict voorkomen

Het plan van aanpak wordt door de bedrijfsarts gemaakt in overleg met jou en je werkgever. Om te voorkomen dat er een conflict met je werkgever ontstaat tijdens je ziekte is het belangrijk om je goed te laten informeren hierover. Het traject waar je ingaat is een re-integratietraject wat door jouw werkgever moet worden betaald. Dit komt naast het doorbetalen van je loon. Gebruikelijk is dat je in het eerste jaar dat je onafgebroken ziek bent je nog 100% van je laatst verdiende loon krijg. In het tweede jaar wordt dat 70%. Soms wordt in je cao bepaalt of je in je eerste jaar nog 100% van je laatste verdiende loon krijgt doorbetaald. In ieder geval heb je recht op 70% procent van je laatste verdiende loon. Als je merkt dat je werkgever minder dan 70% of helemaal niets betaald terwijl je ziek bent trek dan aan de bel. Mocht je er niet uitkomen laat je dan adviseren door een van onze ervaren arbeidsadvocaten. Zij kunnen je helpen om een eventueel conflict over de betaling van je salaris op te lossen.

Passende functie na ziekte

Het kan zijn dat je vindt dat je niet terug kunt naar je vorige functie. Misschien is het wassen van patiënten toch te zwaar. Het buigen, bukken en aankleden wordt te zwaar voor je. Dit was misschien ook waarom je een conflict kreeg met je werkgever. Je kunt dit openlijk bespreken met de bedrijfsarts. Hij zal dan kijken naar wat je nog aan capaciteit hebt en welke functies passend zijn. Je baas zal de opdracht krijgen om je te herplaatsen in een functie die je wel aan kunt. In het ergste geval als je werkgever je niet binnen het bedrijf of organisatie kan herplaatsen zal hij moet  kijken naar een andere organisatie. Dit is zowel jouw verantwoordelijkheid als die van je baas.

Samengevat, als je je ziek meldt is de procedure als volgt:

  • ziekmelden
  • bedijfsarts
  • probleemanalyse
  • plan van aanpak
  • re-integratie
  • herplaatsing

Ontslag na conflict tijdens ziekte

Je hebt een conflict met je werkgever tijdens je ziekte. Je kunt je voorstellen dat je werkgever niet zit te wachten op een zieke werknemer. Vervanging is lastig en het hele re-integratie traject kan twee jaar duren. Het kost ook veel geld. Ergens houd je er ook rekening mee dat op een geven moment je werkgever je wil lozen. Je hebt niet voor niets een conflict met je werkgever. Zo welwillend is hij of zij blijkbaar niet.

Mag je ontslagen worden tijdens je ziekte?

Het antwoord is doorgaans nee. De wet kent zogenaamde opzegverboden.

Zo mag in de regel een zwangere vrouw niet ontslagen worden. Maar ook als je ziek thuis zit mag je niet zomaar ontslagen worden. Toch zijn er situaties dat het wel kan maar om te toetsen of de ontslagregels worden gevolgd moet je baas het UWV of de kantonrechter om toestemming vragen. De spelregels:

  • In eerste 2 jaar van je ziekte of arbeidsongeschiktheid mag je niet ontslagen worden.
  • Als je in je proeftijd zit en je bent ziek mag je wel ontslagen worden.
  • Je mag wel ontslagen worden op staande voet.
  • Ontslag mag als het bedrijf failliet gaat.
  • Je mag wel ontslagen worden na 2 jaar. Ontslag via het UWV.
  • Wel ontslag als je ziekmelding wordt ontvangen nadat de ontslagaanvraag bij het UWV is gedaan. Of als de ontslagaanvraag van je tijdelijke contract naar de kantonrechter is gestuurd voordat je je hebt ziek gemeld. 
  • Wel ontslag bij niet meewerken aan re-integratie. Via het UWV.
  • Wel ontslag bij regelmatig ziek zijn waarbij het productieproces in het geding komt. Via de kantonrechter. Voorwaarden zijn dat je ziekte niet is veroorzaakt door onvoldoende zorg voor de arbeidsomstandigheden of nalatigheid van je werkgever.

Conclusie

Als je een conflict hebt met je werkgever tijdens ziekte dan is het verstandig hem geen munitie te geven waarmee hij je kan lozen. Het volgen van procedures is belangrijk. Alles wordt bijgehouden in je personeelsdossier. Bij een ontslagaanvraag zal het dossier een belangrijke rol spelen. Als je ziek bent dan wordt je opgeroepen door de bedrijfsarts die een probleemanalyse maakt en een plan van aanpak voor je re-integratie. Tenslotte moet je weer zo snel mogelijk aan het werk. Desnoods door herplaatsing bijen het bedrijf of door outplacement. Tijdens je ziekte kun je niet zomaar ontslagen worden tenzij je ziekmelding pas na de ontslagaanvraag door je baas. Ook als je een tijdelijk contract hebt wat tussentijds niet opgezegd kan worden. Als het UWV vindt dat je niet genoeg hebt gedaan aan je re-integratie kun je ontslagen worden. Ben je langer dan twee jaar ziek dan kan je baas aan het UWV toestemming vragen voor je ontslag.

Take Aways

  • Hoge werkdruk is reden voor ziekteverzuim.
  • Ziekteverzuim is weer een aanleiding voor een conflict met je werkgever.
  • Geef je werkgever zo min mogelijk munitie tijdens je ziekte.
  • Je hebt recht op minimaal 70% van je laatste verdiende loon tijdens je ziekte.
  • Check je cao. Misschien heb je het eerste jaar recht op 100% doorbetaling.
  • Ken de procedure tijdens je ziekte.
  • Probeer zo goed mogelijk mee te werken aan je re-integratie.
  • Ontslag tijdens je ziekte kan niet zonder tussenkomst van UWV of de kantonrechter.
  • Na twee jaar ziekte kun je ontslagen worden. Via het UWV.
  • Tijdens je ziekte alleen als je niet meewerkt aan je re-integratie of als je ziek meldt na de ontslagaanvraag door je baas.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email