Aad werkt al 4 jaar bij een supermarkt. Na een ongeluk met de fiets kan hij helaas niet meer veel tillen en zwaar werk doen. Hij kan ook niet lang zitten waardoor hij niet meer zijn bedongen werk kan doen. De arbo-arts zegt dat Aad niet meer kan werken en ziek thuis moet blijven. De supermarkteigenaar kan het niet aan om Aad te betalen en iemand anders die het werk van Aad moet doen. Hij doet Aad een voorstel om de arbeidsovereenkomst op te zeggen met een vso en dan krijgt Aad 3 maandsalarissen mee.
Aad vond dat wel lekker klinken, 3 maandsalarissen wauw! Thuis bij het eten besprak hij het met zijn vrouw die hem adviseerde om ff een afspraak in te plannen op arbeidsrecht365.nl met een specialist. Zo gezegd zo gedaan. Hieronder het advies aan Aad.
WAT DOEN?
Als je instemt met een ontslag tijdens je ziekte heb je geen recht op een ziektewetuitkering. Voorwaarde voor deze uitkering is dat je niet hebt ingestemd met het ontslag. Voor een WW-uitkering geldt deze eis niet. Je mag voor deze uitkering instemmen met een ontslag als er aan een aantal voorwaarden is voldaan, dit wordt duidelijker in deze blog. Als je een WW-uitkering aanvraagt heb je direct een sollicitatieplicht en moet je nieuw werk zoeken. Je gezondheid moet het dan dus wel toelaten om te solliciteren en aan een nieuwe baan te beginnen.
Indien je akkoord gaat met een ontslagregeling moet je er heel zeker van zijn dat je je weer goed genoeg voelt om op zoek te gaan naar een nieuwe baan. Als je vrij zeker weet dat je medische klachten worden veroorzaakt door de stress van een arbeidsconflict in je huidige werk dan kun je met je werkgever afspraken maken over de beëindiging van je dienstverband. Een bedrijfsarts of behandelend arts kan een uitspraak doen over het verwachtte verloop van je klachten op het moment dat je uit dienst treedt. Maar hier kan je geen rechten aan ontlenen, wel kan het je helpen bij het inschatten van de risico’s.
BEËINDIGINGSOVEREENKOMST
Op het moment dat jij en je werkgever het dienstverband willen beëindigen en je er zeker van bent dat je na het ontslag fit genoeg zal zijn voor een nieuwe baan, kunnen we je bij arbeidsrecht365.nl helpen met het opstellen van een goede regeling met je werkgever.
In de beëindigingsovereenkomst wordt dan opgenomen dat je je beter meldt en niet voor het einde van de arbeidsovereenkomst weer ziek zult melden wegens dezelfde ziekteoorzaak. Daarbij letten wij erop dat de overeenkomst WW-proof is. Daarnaast is het van belang dat je voldoende tijd wordt geboden waarin je kunt werken aan je herstel zonder verstoringen door jouw werkgever. Zo kunnen we afspreken met de werkgever dat er een bepaalde periode zit tussen het ondertekenen van de overeenkomst en de datum van het ontslag. Dit zijn allemaal zaken waarover door ons onderhandeld kan worden.
Het besluiten om de overeenkomst te beëindigen kan enorme rust geven. Hierdoor kan je weer naar voren kijken op zoek naar het volgende avontuur. Ook kan het zijn dat je niet beter wordt en dus niet kan werken. Hierdoor zal je zonder salaris blijven. In het ergste geval zal je terug moeten vallen op de bijstandsuitkering vanuit de Participatiewet. Dat is in vele gevallen veel lager dan 70% van je salaris.
Het is dus belangrijk om niet alleen naar het geld te kijken maar ook naar de toekomst. De beslissing is erg moeilijk en belangrijk en wij als arbeidsrecht365.nl hebben daar veel ervaring mee.
Gezien je situatie Aad adviseren wij jou om niet akkoord te gaan met het voorstel. De kans dat je herstelt is klein waardoor je zal terugvallen op de bijstandsuitkering. Hierdoor zal je minder geld te besteden hebben. De regels uit de bijstandsuitkering zijn ook veel strenger dan die uit de ziektewetuitkering.
Mocht je nog vragen hebben horen we het graag. Makkelijk een gesprek inplannen via arbeidsrecht365.nl elke dag het hele jaar.