Arbeidsrecht365.nl

Hoe bereken je de transitievergoeding?

|

Hoe bereken je de transitievergoeding?

In het kort

Je staat op het punt om ontslagen te worden of je contract wordt niet verlengd. Je hebt dus recht op een transitievergoeding, hoe bereken je de transitievergoeding eigenlijk? Is het elk jaar hetzelfde vaste bedrag ? Bestaat er een maximum dat je aan transitievergoeding meekrijgt? Hoe zit het bij een tijdelijk of variabel contract? Is de berekening dan ook hetzelfde? Belangrijke vragen die we in dit blog proberen te beantwoorden.

De formule voor de transitievergoeding

De formule voor de transitievergoeding bestaat uit het bruto maandsalaris en het aantal dienstjaren dat je hebt gewerkt. Voor elk jaar dat je hebt gewerkt krijg je ⅓ maandsalaris. Tot een maximum van 86.000 euro. Kreeg je een jaarsalaris dat hoger was dan 86.000 euro dan krijg je een transitievergoeding die even hoog is als het bruto salaris over de laatste 12 maanden voordat je arbeidscontract eindigde. Elk jaar wordt de maximale hoogte bij wet opnieuw vastgesteld.

De transitievergoeding jouw goed recht

Een transitievergoeding is een vergoeding waarop jij recht hebt als je wordt ontslagen en  niet verwijtbaar hebt gehandeld. Ook als je werkgever je contract niet heeft willen verlengen heb je recht op een transitievergoeding. Na een ontslag heb je vaak minder inkomsten. Met de transitievergoeding kun je (deels) je verminderde inkomsten aanvullen. Het ligt voor de hand dat je eerst denkt aan het betalen van je vaste lasten. De transitievergoeding kan ook uitgegeven worden aan bij of omscholing. Hiermee maak je meer kans op een nieuwe baan. Het is daarom belangrijk om te weten of je wel genoeg krijgt van je werkgever en of de hoogte van de transitievergoeding correct is. Om dit te kunnen berekenen heb je de formule nodig die gebruikt wordt om de hoogte van de transitievergoeding te berekenen. 

Hoe bereken je de transitievergoeding?

Je berekent de transitievergoeding met de formule voor de transitievergoeding die bij wet is geregeld. Aantal dienstjaren x ⅓ bruto maandloon. Of als je korter hebt gewerkt een evenredig deel x ⅓ maandloon. Je berekent dit zo: bruto salaris ontvangen over het deel van je dienstverband/bruto maandsalaris x ⅓ bruto maandsalaris/12.

Bruto maandsalaris

Om te berekenen hoe hoog de transitievergoeding is waar jij recht op hebt is het noodzakelijk vast te stellen hoe hoog je bruto maandsalaris was toen je nog in dienstverband werkte. Voor de hand liggend is dan te kijken naar het brutoloon zoals op je loonstrook staat. Voor de berekening van de transitievergoeding moet je meer dan alleen het brutoloon nemen. Je moet bij het brutoloon nog een aantal toeslagen optellen. In ieder geval vakantietoeslag maar ook overwerk gelden, bonussen, winstuitkeringen en eindejaarsuitkeringen. Soms is er sprake van een ploegentoeslag, onregelmatigheidstoeslag of overwerktoeslag.

Vast contract

Laten we wat concreter kijken naar jouw situatie. Had je een vast contract dan werkte je een vast aantal uren per periode. In dit geval neem je het bruto uurloon dat je verdiende en vermenigvuldig je dit met het aantal uren dat je per maand hebt gewerkt. 

Bruto uurloon x aantal uren per maand = bruto maandloon.

Variabel contract

Als je bijvoorbeeld als oproepkracht werkte of je had geen vast contract dan werkte je niet een vast aantal uren per week of per maand. Om je brutoloon voor de transitievergoeding te berekenen neem je het bruto uurloon dat je ontving en dat vermenigvuldig je met het gemiddelde aantal uren dat je per maand werkte in de 12 maanden voor je ontslag.

Heb je minder dan een jaar gewerkt dan neem je het gemiddelde aantal uren over de periode die je hebt gewerkt en dit vermenigvuldig je met het bruto uurloon dat je ontving.

Bruto uurloon x gemiddeld aantal uren over de gewerkte periode = bruto maandloon

Provisie of stukloon

Als je niet per uur werd betaald maar per stuk geleverd werk of als je inkomen bestond uit provisie na gemaakte omzet en of winst dan neem je voor de berekening van de transitievergoeding het gemiddelde bruto maandsalaris over de 12 maanden die voorafgingen aan het ontslag. 

Let op: Heb je meerdere contracten gehad in de 12 maanden voor je ontslag dan wordt alleen de periode van het laatste contract genomen om het gemiddelde stukloon of gemiddelde provisie te berekenen.

Gemiddeld maandsalaris = bruto maandloon

Toeslagen 

In alle gevallen, bij een vast contract, variabel contract, stukloon of provisie tel je hier bij op  nog een aantal toeslagen voor zover jij die kreeg. In ieder geval vakantietoeslag maar ook overwerk gelden, bonussen, winstuitkeringen en eindejaarsuitkeringen. Misschien kreeg je een ploegentoeslag, onregelmatigheidstoeslag of overwerktoeslag. Ook deze toeslagen tel je op bij het brutoloon.

Vaste looncomponenten

Kreeg je overwerktoeslag of ploegentoeslag, zogeheten vaste looncomponenten, dan bereken je deze over de 12 maanden voor je ontslag. Deze tel je op bij je bruto uurloon.

Variabele looncomponenten 

Variabele looncomponenten zijn bonussen, winstuitkeringen en of een eindejaarstoeslag. Hiervan neem je het gemiddelde over 36 maanden voordat je arbeidscontract stopte. Deze tel je op bij je bruto uurloon.

Dienstjaren 

Nu je hebt vastgesteld hoe hoog het bruto maandloon was moet je nagaan hoeveel dienstjaren je hebt gewerkt.

Soms is dat makkelijk na te gaan als je langere tijd bij dezelfde werkgever hebt gewerkt maar als je bij meerdere opeenvolgende werkgevers hebt gewerkt is het belangrijk te weten welke perioden meetellen. 

Stel je bent eerst via het uitzendbureau bij je werkgever terecht gekomen. Later neemt de werkgever jou in dienst. Bij ontslag en de vaststelling van een transitievergoeding kun je de periode die je via het uitzendbureau hebt gewerkt meetellen.

Let op: Er mag tussentijds geen sprake zijn geweest van meer dan 6 maanden van werkonderbreking voor dezelfde werkgever. 

  • Werkonderbreking bij een en dezelfde baas mag niet langer zijn dan 6 maanden.
  • Vrouwen die het werk hebben onderbroken voor de opvang van kinderen mogen de periode voor de onderbreking meetellen in het aantal dienstjaren.
  • Als de onderneming is overgenomen (met het personeel erbij) dan kun je de dienstjaren voor de overname meetellen.

Je hebt nu het aantal dienstjaren kunnen vaststellen aan de hand van bovenstaande criteria. Samen met het vastgestelde bruto maandloon kun je de transitievergoeding berekenen.

Een handig hulpmiddel hierbij is de rekentool van het ministerie van Sociale zaken en Werkgelegenheid. Hiermee kun je precies berekenen hoe hoog jouw transitievergoeding zal uitvallen. In deze tool wordt door middel van vragen jouw arbeidsprofiel bepaald waarna je kunt uitrekenen hoe hoog jouw transitievergoeding zal zijn.  

Tenslotte mag je werkgever een betaling in termijnen doen als het betalen van de transitievergoeding de bedrijfsvoering in ernstige moeilijkheden zou kunnen brengen. De betaling van de transitievergoeding moet binnen 6 maanden zijn voltooid.

Take aways

  • Na een ontslag heb je vaak minder inkomsten. Met de transitievergoeding kun je (deels) je verminderde inkomsten aanvullen.
  • Zowel bij een vast als een variabele contract alsook bij stukloon of provisie. 
  • Voor elk jaar dat je hebt gewerkt krijg je ⅓ maandsalaris.Tot een maximum van 86.000 euro. Bij een jaarloon van 86.000 euro en hoger krijg je maximaal een jaarloon als transitievergoeding.
  • Het maandsalaris is het bruto maandsalaris aangevuld met vakantietoeslag, overwerk gelden, bonussen, winstuitkeringen en eindejaarsuitkeringen. Soms is er sprake van een ploegentoeslag, onregelmatigheidstoeslag of overwerktoeslag.
  • bij het berekenen van de dienstjaren tellen ook de perioden die je hebt gewerkt via het uitzendbureau voor dezelfde werkgever met werkonderbrekingen niet langer dan 6 maanden.
  •  de periode die je hebt gewerkt voor een werkonderbreking om kinderen te gaan opvangen(moeders).
  • bij overname door een andere werkgever kun je de periode voor de overname meerekenen.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email