Arbeidsrecht365.nl

Ontslagvergoeding bij ziekte

|

Ontslagvergoeding bij ziekte

Ziekte en ziekteverzuim op het werk zijn onderwerpen die regelmatig het nieuws halen. In het eerste kwartaal van 2022 is het ziekteverzuim zelfs tot 6,3 procent gestegen. Het CBS stelt dat dit het hoogste percentage is dat ooit gemeten is. Het betekent dat van de 1000 werkdagen 63 dagen werden verzuimd wegens ziekte. In 2021 lag dit percentage lager. Van de 1000 werkdagen werden er 48 dagen verzuimd wegens ziekte. Het verzuim was 4,8 procent. Je kunt je voorstellen dat ziekteverzuim zowel voor werknemers als werkgevers een belangrijk item is, al helemaal wanneer er sprake is van ontslag en ontslagvergoeding.

Ziekteverzuim en oorzaken

Bij ziekte denk je misschien wel aan de gewoonlijke griepgolf die elk jaar heel wat mensen velt. Of meer actueel de Corona pandemie. Op het werk heb je vaak en veel contact met je collega’s, leidinggevenden en soms leveranciers. Voor je het weet heb je een virus te pakken en wordt je gedwongen thuis te zitten voor een week of twee. Er bestaan natuurlijk ook situaties dat je chronisch ziek wordt. Dit kan betekenen dat je je werk niet meer goed kunt doen en in het ergste geval kun je helemaal niet meer functioneren. Je zit dan ziek thuis  tot je situatie verbetert.

Arbeidsgerelateerd verzuim

Bekend is dat 70% van het ziekteverzuim niet het gevolg is van medische problemen. De meeste werknemers die zich ziek melden doen dat omdat andere zaken een rol spelen. 

Conflicten met je leidinggevende of met collega’s kunnen ertoe leiden dat je van ellende je ziek meldt. Ook een te hoge werkdruk is een oorzaak die leidt tot ziekteverzuim. Soms kan een werkgever zich ernstig misdragen hebben naar jou toe maar wil je geen ontslag op staande voet nemen. De werksfeer is voor jou zo verziekt dat je thuis blijft en je je ziek meldt. 

Persoonlijke omstandigheden

Soms leiden persoonlijke problemen tot ziekteverzuim. Je zit niet goed in je vel, je hebt iets meegemaakt in je leven dat je persoonlijk en psychisch zo raakt dat normaal functioneren op het werk niet meer lukt. Er blijft jou niets over dan je ziek te melden en thuis te blijven.

Langdurig ziek

Als je ziek bent is de regel dat je je direct ziek meldt bij je werkgever. In je contract of in het CAO staat hoe, waar en op welke manier je je ziek moet melden. 

Als blijkt dat je na 4 weken nog niet hersteld bent en kunt gaan werken dan ben je langdurig ziek. Je hebt vast meerdere keren contact gehad met je werkgever in deze periode. Hij zal waarschijnlijk al gevraagd hebben wat je inschatting is van de tijd dat je thuis zal blijven wegens ziekte. Misschien moet heeft tijdelijk een vervanger aangenomen die jouw werk gaat doen. Als je langer ziek bent kan de werkgever een bedrijfsarts inschakelen. Je zult dan opgeroepen worden voor controle.

Loon tijdens je ziekte

Als je ziek bent en je kunt niet werken krijg je doorbetaald. In ieder geval heb je recht op 70% van het laatste verdiende loon. Als je een vast contract hebt betaald je werkgever je in het eerste jaar vaak 100% van je laatste verdiende loon en in het tweede jaar 70%. Heb je een tijdelijk contract dan heb je in ieder geval recht op 70% procent van je laatste verdiende salaris. Als je contract binnen twee jaar afloopt na de dag dat je je hebt ziek gemeld dan hoeft de werkgever geen loon meer door te betalen. Je komt wel in aanmerking voor een ziektewetuitkering. Je krijgt dan 70% van je dagloon uitgekeerd tot maximaal twee jaar nadat je je hebt ziek gemeld.

Ontslag tijdens je ziekte

Je mag tijdens je ziekte niet ontslagen worden. In ieder geval niet tijdens de eerste twee jaar dat je ziek bent. Deze rechtsbescherming is vastgelegd in artikel 7:670 van het Burgerlijk Wetboek. Dit is om te voorkomen dat je werkgever je ontslaat omdat je geen werk kunt uitvoeren. Op deze regel zijn wel een aantal uitzonderingen.

Wanneer wel ontslag tijdens ziekte?

  • Als je langer dan twee jaar ziek bent kan de werkgever een ontslagaanvraag doen bij het UWV. Alleen als de werkgever zich tijdens je ziekte zich niet heeft gehouden aan zijn verplichtingen kan het UWV het ontslag tegenhouden.
  • Als je je pas ziek meldt nadat je werkgever een ontslagaanvraag bij het UWV heeft ingediend kun je toch ontslagen worden omdat je niet op tijd jezelf ziek hebt gemeld. Zo voorkomt de wet dat werknemers een naderend ontslag kunnen frustreren door zichzelf ziek te melden.
  • Als je weigert mee te werken aan een plan van aanpak om je weer aan het werk te krijgen of als je passend werk weigert.  Maatregelen dus die gericht zijn op jouw re-integratie. 
  • Als je werkgever stopt met de onderneming.. Een uitzondering hierop is zwangerschaps of bevallingsverlof.
  • tijdens je proeftijd kun je ontslagen worden ook als je ziek bent.
  • Als je op staande voet wordt ontslagen omdat je ernstig verwijtbaar hebt gehandeld of ernstig verwijtbaar nalatig bent geweest.
  • Als je de pensioenleeftijd(AOW) bereikt kun je ontslagen worden ook als je ziek bent.
  • Als er in de overeenkomst van het CAO een andere termijn dan maximaal twee jaar is afgesproken.
  • Als je regelmatig ziek bent maar niet voor een lange duur. Hierbij geldt dat je ziekte niet mag zijn veroorzaakt door slechte arbeidsomstandigheden of onvoldoende zorg ervoor door de werkgever. Ook moet ingeschat kunnen worden dat je je werk niet kunt uitvoeren binnen 26 weken. Ook niet als je werk voor je aangepast wordt.

Ontslagvergoeding bij ziekte

Wordt je toch ontslagen terwijl je nog ziek bent dan is het belangrijk om te weten of je een ontslagvergoeding kunt krijgen. Je hebt minder inkomen( 70% van het normale salaris) als je ziek thuis zit en vervolgens wordt je ontslagen en valt je salaris helemaal weg.

Om deze terugval in inkomen voor een deel op te vangen heb je recht op een transitievergoeding. Ook als je na twee jaar ziekte alsnog wordt ontslagen. 

Een ontslagvergoeding komt ter sprake als je werkgever je ontslaat terwijl je het niet eens bent met je ontslag. 

Het kan zijn dat je na twee jaar ziekte het niet eens bent met je ontslag wat hierop volgt. Helaas maak je dan geen aanspraak op een ontslagvergoeding omdat ontslag na ziekte voor de wet geen reden is om je een ontslagvergoeding te geven. 

Je hebt wel recht op een transitievergoeding om de terugval in je inkomen deels op te vangen.

Wat is een transitievergoeding?

Een transitievergoeding is een vergoeding als compensatie voor jouw ontslag of als je werkgever je contract niet wil verlengen. Het kan je helpen je scholing te betalen die nodig is voor een andere baan. De vergoeding geldt voor vaste en tijdelijke contracten, hier vallen ook oproepcontracten onder. Dus vanaf jouw eerste werkdag. Daarbij wordt ook de proeftijd meegerekend. De hoogte van de vergoeding hangt af van het bruto maandsalaris dat je hebt ontvangen en het aantal dienstjaren dat je hebt gewerkt. Voor elk jaar dat je hebt gewerkt krijg je ⅓ maandsalaris.Tot een maximum van 86.000 euro of maximaal 1 bruto jaarsalaris bij een jaarsalaris hoger dan 86.000 euro.

Samengevat

Om te weten  of je recht hebt op een ontslagvergoeding is het belangrijk te begrijpen wat er gebeurt als je je ziek meldt. Ziekteverzuim wordt voor het merendeel niet veroorzaakt door medische problemen. Eerder spelen persoonlijke zaken of problemen op het werk mee.

Als een werkgever niet zorgt voor goede arbeidsomstandigheden dan leidt dit vaak tot langdurig ziekteverzuim onder werknemers. Als je ziek bent heb je recht op doorbetaling van je loon. In ieder geval 70% van je normale salaris. Bij een vast contract en langdurige ziekte betalen werkgevers vaak in het eerste jaar nog 100% van je salaris. In het tweede jaar van je ziekte nog maar 70% procent. Als je ziek bent mag je niet worden ontslagen. Wel zijn er uitzonderingen. Een ervan is dat je wel ontslagen kunt worden als je je ziek meldt nadat je werkgever een ontslagaanvraag voor jou heeft ingediend bij het UWV. Als je ontslagen wordt na twee jaar ziek te zijn geweest heb je geen recht op een ontslagvergoeding. Wel heb je recht op een transitievergoeding. 

Take Aways

  • In 2022 heeft het ziekteverzuim een nieuw record bereik van 6,3 procent.
  • In 70 procent van de gevallen is het ziekteverzuim arbeidsgerelateerd.
  • Tijdens je (langdurende)ziekte heb je recht op doorbetaling van 70% van je salaris.
  • Tijdens de eerste twee jaar van ziekte mag je niet ontslagen worden. Er zijn uitzonderingen.
  • Ontslagen worden na twee jaar ziekte geeft geen recht op een ontslagvergoeding.
  • Wel heb je recht op een transitievergoeding
  • Heb je een conflict met je werkgever n.a.v. je ziekte plan een videoconsult in met onze ervaren juristen.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email