Een conflict met je werkgever dat voelt niet lekker. Het liefste voorkom je dat je op je werk een conflict krijgt. Of het nu met een collega is of met je werkgever. Volgens de Bedrijvenmonitor van Interpolis namen in de eerste vijf maanden van 2022 arbeidsconflicten af. Het is interessant om te zien dat in 2019 onder de ondervraagde bedrijven er 33% meer arbeidsconflicten waren. Krapte op de arbeidsmarkt wordt als reden gegeven voor de afname. Blijkbaar speelt de houding van werkgevers naar werknemers een belangrijke rol. Werkgevers luisteren nu beter naar de wensen en behoeften van hun werknemers.
Meningsverschil leidt tot conflict met werkgever
Het spreekt voor zich dat om een conflict te voorkomen zowel werkgever als werknemer zich moeten inspannen om zo goed mogelijk met elkaar samen te werken. Als werknemer zul je minder snel een conflict krijgen als je je best doet om:
- mee te denken
- je te houden aan de afspraken
- je niet ziek te melden als dat niet echt noodzakelijk is.
Het arbeidsrecht gaat ervan uit dat naast de werknemer ook de werkgever zich inspant om voor een fijne werkplek te zorgen en de veiligheid op de werkvloer te garanderen.
Bedrijvenmonitor en arbeidsconflicten met werkgevers
Uit de resultaten van de Bedrijvenmonitor van Interpolis kunnen we een voorzichtige conclusie trekken. Arbeidsconflicten ontstaan als er verschil van mening is tussen werkgever en werknemer over wat goed werkgever- en werknemerschap is. In de praktijk trekken werknemers vaak aan het kortste eind. OVAL, de branchevereniging van arbodiensten en reïntegratiebedrijven, luidt de noodklok. Door de te hoge werkdruk staan veel werknemers op het punt een burn-out te krijgen. TNO heeft naar aanleiding van de week van de werkstress een factsheet gemaakt. Hieruit blijkt oa. dat 37% van de werknemers werkgevers vraagt om maatregelen tegen de hoge werkdruk te nemen.Te hoge werkdruk is een vruchtbare bodem voor een conflict met de werkgever.
Hoge werkdruk recept voor conflict met werkgever
Een conflict met je werkgever ontstaat als er niet goed naar elkaar geluisterd wordt. Als de werkdruk te hoog ligt zul je als werknemer op een gegeven moment aan de bel trekken. Als je leidinggevende daar geen oren naar heeft kun je je daarbij neerleggen. Waarschijnlijker is dat je niet “ja en amen” zult zeggen tegen je baas. Voor je het weet heb je een conflict met je werkgever. Een te hoge werkdruk kan leiden tot zowel lichamelijke als psychische klachten. De Arbowet is er om te zorgen dat werknemers veilig en gezond kunnen werken. Werknemers moeten zich inspannen om gevaarlijke situaties te voorkomen maar werkgevers hebben hierbij een grote verantwoordelijkheid. Zij bepalen tenslotte hoe er wordt gewerkt op de werkvloer.
Disfunctioneren als oorzaak voor conflict
Een andere aanleiding voor een conflict met je werkgever kan een slechte beoordeling zijn van je functioneren, disfunctioneren dus. Jij vindt dat je je genoeg inspant om je werk goed te doen. Daarbij doe je in grote lijnen wat je leidinggevende van je vraagt. Door een tekort aan werknemers moet je nog harder werken. In eerste instantie ga je daarin mee maar als blijkt dat collega’s zich ziek melden omdat ze de werkdruk niet aan kunnen krijg jij door dat het een gebed zonder einde wordt. Harder werken kan tijdelijk maar niet voor altijd. Logisch voor jou is dat je weer op het normale tempo gaat werken. Prompt hoor je van leidinggevende dat het werk echt af moet en je harder moet doorwerken. Je functioneren wordt in twijfel getrokken. Je leidinggevende vindt dat er sprake is van disfunctioneren. In de praktijk is dit vaak reden voor een stevige discussie tussen werknemer en werkgever. Vaak eindigt de discussie in een conflict met de werkgever.
Ontslag na een conflict met werkgever
Werkgevers hebben de mogelijkheid om een werknemer te ontslaan. Er moet wel een geldige reden zijn voor het ontslag. Geldige redenen voor ontslag zijn:
- disfunctioneren.
- verwijtbaar handelen of nalaten(geweldpleging, diefstal, discriminatie).
- werkweigering vanwege ernstige gewetensbezwaren.
- veelvuldig ziek zijn met ernstige nadelen voor het werkproces.
- verstoorde arbeidsverhouding.
- gevangenisstraf; je kunt niet op je werk zijn.
- geen geldige verblijfsvergunning of tewerkstellingsvergunning.
- cumulatiegrond. Combinatie van hierboven genoemde gronden.
Als je baas kritiek heeft op je functioneren dan kan dat leiden tot een conflict. Als het conflict niet wordt opgelost kan er een verstoorde arbeidsverhouding ontstaan tussen jou en je baas. Sinds 2020 kan een werkgever proberen een werknemer te ontslaan door bij de kantonrechter de cumulatiegrond als ontslaggrond aan te voeren. Dat wil zeggen dat als je werkgever niet helemaal goed kan onderbouwen dat jij niet goed functioneert, hij bijvoorbeeld jullie verstoorde arbeidsverhouding als extra reden kan opgeven bij de kantonrechter. Om je te laten ontslaan op basis van de cumulatiegrond moet je baas wel heel goed kunnen onderbouwen waarom hij hiervoor kiest. De kantonrechter kan je een transitievergoeding toewijzen die maximaal 50% hoger is als hij of zij het ontslag toewijst op basis van de cumulatiegrond.
Arbeidskrapte en conflicten met werkgevers
In dit tweede jaar na de uitbraak van de Corona pandemie is sprake van een groot tekort aan werknemers. Werkgevers halen hele toeren uit om werknemers te lokken. Van loonsverhogingen tot een week op vakantie voordat je aan het werk gaat. De krapte op de arbeidsmarkt heeft ook invloed op het aantal arbeidsconflicten dat voor de rechter komt. Rechtsbijstandverzekeraar ARAG laat weten dat meer arbeidsconflicten worden opgelost doordat werkgevers werknemers een flinke vergoeding geven bij ontslag. Hierdoor hoeft een geschil niet meer voor de kantonrechter te komen.
Corona daling van conflicten met werkgever
Tijdens de Corona Pandemie waren veel werknemers bang hun baan te verliezen. Je weet het misschien nog zelf wel. De berichtgeving in de media veranderde soms van de ene op de andere dag. Ministers, opiniemakers, en economen buitelden over elkaar om ons duidelijk te maken dat er nog veel onzekerheid was. Wel of geen algehele lockdown, horeca die misschien werknemers de laan uit moest sturen, gingen winkels nu wel of niet weer open enz. Veel onzekerheid dus waarbij je niet het risico nam om in een conflict met je werkgever te belanden. Dat is nu over. Werknemers zijn nu veel kritischer over hun werkgever, de taken en hun loon. Conflicten met werkgevers nemen toe maar komen minder vaak voor de rechter. Vaker wordt het conflict opgelost met een overeenkomst.
Vaststellingsovereenkomst na een conflict met je werkgever
Als je een conflict hebt met je werkgever en hij wil van je af dan heb je een sterke onderhandelingspositie. Je kunt gaan onderhandelen over de voorwaarden waarop je bereid bent het veld te ruimen.
Het resultaat wordt in een vaststellingsovereenkomst vastgelegd.
Het feest gaat niet door als je op staande voet wordt ontslagen.
Je kunt op staande voet worden ontslagen als je ernstig verwijtbaar gedrag hebt vertoond of ernstig nalatig bent geweest. De ontslagregels eisen van je werkgever dat hij je direkt verteld dat je ontslag krijgt en waarom. Dringende redenen voor ontslag zijn:
- dronkenschap
- opzettelijke beschadiging
- diefstal of verduistering
- bedreiging
- grove belediging
- mishandeling
- werkweigering
- misleiding
Als je een conflict met je werkgever hebt en hij dreigt je te ontslaan laat je dan door een van onze ervaren arbeidsadvocaten bijstaan. Zij kunnen je helpen om bij de onderhandelingen het onderste uit de kan te halen. Bij het opstellen van een vaststellingsovereenkomst kunnen zij controleren of deze aan de juridische eisen voldoet en of bijvoorbeeld je recht op WW is veiliggesteld.
Conclusie
Conflicten met werkgevers hebben vaak te maken met meningsverschillen over het functioneren. Uit onderzoek van ARAG blijkt dat er minder arbeidsconflicten voor de rechter worden uitgevochten. Werkgevers kiezen er vaker voor om conflicten onderling op te lossen met hun werknemers. Er worden overeenkomsten gesloten waarin o.a. werknemer en werkgever afscheid van elkaar nemen na een flinke ontslagvergoeding. Als reden voor deze ontwikkeling wordt de krapte op de arbeidsmarkt aangewezen. Zomaar de laan uitgestuurd worden als werknemer kan niet. Bij dreigend ontslag heb je een sterke onderhandelingspositie. Tenzij je op staande voet wordt ontslagen. Er moet dan wel een dringende reden zijn. Je werkgever moet je direkt ontslaan en vertellen waarom. Dringende redenen voor ontslag kunnen zijn het onthullen van bedrijfsgeheimen, diefstal, geweldpleging, werkweigering of misleiding van je werkgever.
Take-aways
- In 2022 kwamen er minder arbeidsconflicten voor de kantonrechter.
- Conflict met je werkgever is vaak een gevolg van een meningsverschil.
- Een te hoge werkdruk kan leiden tot zowel lichamelijke als psychische klachten.
- Een aanleiding voor een conflict met je werkgever kan een slechte beoordeling zijn van je functioneren.
- Je werkgever kan proberen je te ontslaan op basis van de cumulatiegrond door een combinatie van dringende redenen voor te leggen aan de kantonrechter.
- Als je werkgever niet helemaal goed kan onderbouwen dat jij niet goed functioneert kan hij jullie verstoorde arbeidsverhouding als extra reden opgeven bij de kantonrechter.
- Werknemers zijn nu veel kritischer op hun werkomstandigheden, werkdruk en loon.
- Meer arbeidsconflicten worden opgelost doordat werknemers en werkgevers tot een overeenkomst komen.
- Als je een conflict hebt met je werkgever en hij wil van je af dan heb je een sterke onderhandelingspositie.
- Je kunt gaan onderhandelen over de voorwaarden waarop je bereid bent het veld te ruimen.
- Laat je adviseren door een ervaren arbeidsadvocaat bij het opstellen van een vaststellingsovereenkomst.