De kans dat een conflict met je werkgever eindigt met ontslag is best aannemelijk. Conflicten gaan vaak over niet nagekomen afspraken. Vaker vindt een werkgever dat werknemers niet hard genoeg werken en dat ze er de kantjes van aflopen.
Als je als vrouw zwanger wordt kun je daar mee te maken krijgen. Het is logisch dat met het vorderen van de zwangerschap sommige taken te zwaar kunnen worden. Mag je werkgever je dan ontslaan vanwege disfunctioneren? Een conflict is zo geboren als je werkgever je onder druk zet om harder te werken terwijl je hormonen door je lijf gieren. Hoe zit het dan met zwangerschapsdiscriminatie op de werkvloer? Is er op de werkvloer een verbod op andere vormen van discriminatie dan discriminatie tussen man en vrouw?
Conflict met werkgever tijdens zwangerschap
Ontslagen worden tijdens je zwangerschap vanwege een conflict met je werkgever klinkt harteloos. Je doet al vanaf het begin dat je bij hem kwam werken je best. Je denkt mee, je helpt collega’s uit de brand, tijdens de hoogtijdagen moet iedereen zijn beste beentje voorzetten om alle orders af te handelen, jij rent je de benen uit je lijf. Dat vindt je normaal geen probleem.
Nu lukt dat niet meer zo goed. Je bent in je eerste maanden van je zwangerschap. Je vertelt aan je baas dat je zwanger bent. Dan merk je dat hij niet zo enthousiast reageert als jij had verwacht. Met het vorderen van je zwangerschap gaat het uitvoeren van je taken steeds moeizamer. Hoofdpijn, slecht slapen, pijn in de rug, lang staan kun je niet meer zo goed. Zaken waar je eerder niet zo’n last van had. Je probeert je baas duidelijk te maken waar jij mee zit. Hij laat doorschemeren dat hij denkt dat je je zwangerschap als een smoes gebruikt om niet zo hard te hoeven werken. Hij vindt dat je de functie niet meer goed uitvoert. Een conflict is in de maak.
Conflict met werkgever, angst voor disfunctioneren
In gedachten hoor je hem de term “disfunctioneren” laten vallen. Het woord “ontslag” doemt in chocoladeletters op in je gedachten. Is je angst gerechtvaardigd en mag je ontslagen worden tijdens je zwangerschap? Het antwoord is nee. Je werkgever mag je niet ontslaan als je zwanger bent. Zelfs niet als hij denkt dat je zwanger probeert te worden. We zetten puntsgewijs de situaties op een rij waarin je werkgever je niet mag ontslaan:
- Tijdens je zwangerschapsverlof
- Tijdens je bevallingsverlof
- De eerste zes weken na je bevallingsverlof
- Tijdens je arbeidsongeschiktheid vanwege je zwangerschap
- Tijdens je arbeidsongeschiktheid vanwege je bevalling
- Tijdens de eerste 6 weken na je arbeidsongeschiktheid
De wet verbiedt je werkgever ook het:
- Wijzigen van je contract;
- stoppen van je contract;
- verminderen van het aantal uren;
- omzetten van je vaste contract in een tijdelijke;
- inkorten van je tijdelijk contract.
Ontslag na conflict met werkgever bij een tijdelijk contract
Mag je werkgever je ontslaan tijdens je zwangerschap als je een tijdelijk contract hebt? Bij een tijdelijk contract loopt je arbeidsovereenkomst van rechtswege af op de dag die je met je werkgever hebt afgesproken. Dus ook als je zwanger bent. Je baas heeft wel een aanzegtermijn bij een contract van zes maanden of langer. Hij moet jouw minimaal een maand van tevoren schriftelijk laten weten of hij je tijdelijke contract gaat verlengen of niet. Tenzij je met je werkgever schriftelijk hebt afgesproken dat jij na het aflopen van je contract weggaat.
Je hebt ook recht op een zwangerschapsuitkering die door het UWV wordt verstrekt. Heeft je baas in een eerder stadium vertelt dat hij positief staat tegenover een verlenging van je tijdelijke contract en wil hij daar nu op terugkomen? Helaas voor je baas steekt de wet daar een stokje voor. Jouw zwangerschap mag geen reden zijn om je tijdelijke contract niet te verlengen.
Gelijke behandeling bij ontslag door werkgever
Je werkgever mag zich niet bezondigen aan zwangerschapsdiscriminatie ook als hij een conflict met je heeft. Voor de wet mag je werkgever geen onderscheid maken tussen mannen en vrouwen. Ergens is dat wel opvallend want zwangerschap onderscheidt mannen van vrouwen(vooralsnog). De reden is hier dan ook rechtsbescherming en het garanderen van economische onafhankelijkheid van vrouwen. Vroeger werd het arbeidscontract opgezegd op het moment dat een vrouw zwanger werd. Het idee bestond toen nog dat de vader des huizes voornamelijk de kostwinner was en dat het inkomen van de vrouw des huizes een extra was. Wij moderne mensen denken daar natuurlijk anders over. Ook al hoor je soms nog wel mensen die vinden dat een vrouw achter het aanrecht hoort.
Conflict met je werkgever, toch ontslag tijdens zwangerschap
Hierboven hebben we je proberen te overtuigen dat het wel snor zit met je positie als zwangere vrouw, dat je beschermd bent tegen ontslag tijdens je zwangerschap. Deze vlieger gaat helaas niet op als:
Bijvoorbeeld als je collega een niet zo denderende grap maakt over zwangere vrouwen en je wordt hierom zo agressief dat je hem een oplawaai geeft. Een ander voorbeeld is als je je Marokkaanse collega regelmatig voor minachtend voor “habbiebabbie” uitmaakt. Of het nu gaat om een grapje of niet, je baas kan je daarom de laan uitsturen. Discriminatie tussen man en vrouw is verboden maar ook op basis van afkomst en etniciteit.
Ontslag na conflict met werkgever aanvechten
Heeft je werkgever je ontslagen omdat je een conflict met hem hebt gehad over je productiviteit en heeft hij je misplaatste grappen over je Marokkaanse collega als gelegenheid aangegrepen om van je af te komen, dan kun je binnen twee maanden het ontslag aanvechten. Je moet daarvoor een procedure bij de kantonrechter starten. Laat je hierbij helpen door onze ervaren arbeidsadvocaten.
Billijke vergoeding van werkgever na ontslag
Mocht je vinden dat je ontslag zo onterecht is geweest en dat je schade hebt geleden dan kun je bij de kantonrechter ook om een financiële vergoeding vragen. Dit heet een billijke vergoeding. Deze kan bovenop de transitievergoeding komen waar je van rechtswege recht op kunt hebben als je werkgever je ontslaat.
Algeheel verbod op discriminatie
De wet verbiedt zwangerschapsdiscriminatie maar ook alle andere vormen van discriminatie. Iedere werknemer moet zich veilig en goed kunnen voelen op de werkvloer. Sommige slimmerds zeggen dat mensen van elkaar verschillen en dat je je ogen niet kunt sluiten voor de verschillen. Ook niet op de werkvloer. Het klinkt redelijk maar is een valse voorstelling van zaken. De wet probeert pesten, neerkijken op en vervelend behandelen van collega’s tegen te gaan die een ander huidskleur hebben, een ander seksuele geaardheid, een ander geloof of levensbeschouwing. Iemand anders behandelen op basis van van iets wat niet relevant is is verboden. Een verpleegkundige minder betalen dan een chirurg is discriminatie op basis van competentie en ervaring is relevant. Dat mag dus wel. Een chirurg minder betalen omdat hij minder vloeiend Nederlands spreekt dan zijn collega’s is daarentegen verboden. Verboden discriminatie is op basis van:
- afkomst
- etniciteit
- sekse
- geloof
- levensbeschouwing
- seksuele geaardheid
- zwangerschap
- politieke voorkeur
Conclusie
Een conflict met je werkgever kan uitmonden in ontslag. Niet hard genoeg je best doen of disfunctioneren is een veel voorkomende reden voor een conflict met je werkgever. Zeker als je zwanger bent kan je productiviteit minder worden. Disfunctioneren en een verstoorde arbeidsverhouding zouden reden kunnen zijn voor ontslag. Als je zwanger bent mag je niet ontslagen worden. Alleen als je je ernstig hebt misdragen, je hebt bijvoorbeeld diefstal gepleegd, kun je tijdens je zwangerschap worden ontslagen. Vanaf je zwangerschapsverlof tot zes weken na je bevallingsverlof of arbeidsongeschiktheid door je zwangerschap mag je baas niets veranderen aan je contract of je ontslaan. Wel kan je tijdelijke contract van rechtswege aflopen als je zwanger bent. Zwangerschapsdiscriminatie is verboden en zo ook alle andere vormen van discriminatie. Discriminatie is verboden op basis van afkomst, etniciteit, sekse, geloof, levensbeschouwing, politieke overtuiging en seksuele geaardheid.
Take Aways
- Een conflict met je werkgever kan eindigen met ontslag.
- Zwangerschapsdiscriminatie is verboden.
- Ontslag tijdens je zwangerschap kan wel als je je ernstig misdraagt.
- Ben je het niet eens met je ontslag dan kun je binnen twee maanden het ontslag aanvechten bij de kantonrechter.
- Je kunt wel ontslagen worden als je contract van rechtswege afloopt.
- Andere vormen van discriminatie zijn verboden als het gaat om zaken die niet bepalend zijn voor het werk.