Ontslag slaat een deuk in je zelfvertrouwen. Zelfvertrouwen krijg je door positieve feedback van je collega’s maar voornamelijk ook van je leidinggevende. Negatieve feedback werkt averechts. Krijg je steeds vaker kritische opmerkingen van je leidinggevende en bekruipt je de gedachte “mijn werkgever wil van mij af” dan vreet dat aan je zelfvertrouwen. Je zelfvertrouwen kan dan omslaan in wantrouwen. Wees in dat geval assertief en stap op je leidinggevende af. Vraag of het gevoel en de indruk die je hebt ook kloppen. Wil je werkgever van je af? Wat kun je dan nog doen om niet ontslagen te worden? Wat doet het mogelijke verlies van je baan met je? Kan je werkgever van je af en mag hij je ontslaan? Kun je onderhandelen over je ontslag?
Naderend ontslag, mijn werkgever wil van mij af
Als je vermoed dat je werkgever van je af wil of als je leidinggevende daarop hint wees dan proactief en vraag wat je kunt doen om het naderend ontslag af te wenden. Laat zien dat je open staat voor verbetering en dat je bereid bent zaken te veranderen, bijvoorbeeld aan je werkhouding. Toon interesse in de bedrijfsvoering, probeer mee te denken met je leidinggevende. Waar kan jij bij helpen waardoor de taken op tijd af zijn etc. Door je werk goed te blijven doen en door goed te luisteren naar de feedback van je leidinggevende kun je proberen jezelf onmisbaar te maken.
Baanverlies
Een baan geeft richting aan je leven, zorgt voor de noodzakelijke inkomsten om je huur of hypotheek te betalen, je vakanties, de noodzakelijke uitgaven voor je kinderen zoals school, gadgets, vakanties met vrienden, de noodzakelijke merkkleding enz. Een vast inkomen garandeert ook dat je samen met je partner niet continue aan het dubben bent over geldzaken.
Wat als het noodlot toeslaat en de gedachte “mijn werkgever wil van mij af” werkelijkheid wordt? Onderzoek wijst uit dat het verliezen van je baan een hele ingrijpende gebeurtenis kan zijn. Een flinke minderheid van mensen krijgt psychische klachten na het verliezen van de baan. Het idee dat de werkgever van ze af heeft gewild kan ontslagen werknemers bitter stemmen. Sommigen zijn woest over het ontslag en voelen zich gekleineerd. Het verliezen van een duidelijk doel geeft hen het gevoel dat het leven minder zin heeft. Als ontslagen werknemers te lang met deze gevoelens en gedachten blijven rondlopen dat ontwikkelt zich een patroon dat lijkt op rouw na een sterfgeval.
Ben je je baan verloren dan is het belangrijk om bij jezelf rouw herkennen en hulp te zoeken bij de verwerking ervan als dat nodig is. Blijf je te lang hangen in rouwgevoelens dan kan dat je op de langere termijn belemmeren weer een baan te vinden.
Bereken makkelijk en snel je transitievergoeding.
Ontslagaanvraag; werkgever wil van mij af
Als je werkgever van je af wil vindt hij altijd wel een manier wordt aangenomen. Toch wordt hij daarbij de wet. De wet is ervoor om jouw belangen als werknemer in hoge mate beschermen. De wet verplicht je werkgever een bepaalde route af te leggen voordat hij jou definitief de deur kan wijzen.
Ontslagroute beperkt door de wet
De wet eist van je werkgever dat er een redelijke grond is voor je ontslag. Als je baas een dringende reden ziet om jou te ontslaan dan is de eerste vraag: Ben je het eens met je ontslag? In veel gevallen is dat niet het geval. Als je niet instemt met je ontslag dan verplicht de wet je werkgever toestemming te vragen aan het UWV of de kantonrechter. Hieronder volgt in welke gevallen bij welke instantie hij dit moet doen.
Ontslag via de kantonrechter
Je baas moet bij de kantonrechter het ontslag aanvragen als er sprake is van het volgende:
- verwijtbaar handelen of nalaten(diefstal, geweld, discriminatie)
- disfunctioneren
- frequent ziekteverzuim(ernstig nadeel voor onderneming)
- verstoorde arbeidsverhouding
- ernstige belemmering arbeidsovereenkomst(gevangenisstraf)
- gewetensbezwaren
- cumulatie grond
Cumulatiegrond als ontslagreden
Tot 2022 moest een werkgever geheel kunnen onderbouwen waarom de ontslaggrond op jou toepasbaar was. Waarom je niet goed functioneerde bijvoorbeeld of waarom de arbeidsverhouding tussen jou en je baas was verstoord. Met de nieuwe Wet arbeidsmarkt in balans(WAB) is de zogenaamde cumulatiegrond ingevoerd. Je baas moet goed kunnen uitleggen aan de kantonrechter waarom gezien de combinatie of cumulatie van omstandigheden van hem niet verwacht kan worden om jou door te laten werken binnen het bedrijf. Het kan van je baas in alle redelijkheid niet verwacht worden. Dat is een voorwaarde voor je baas als hij zich beroept op de cumulatie of combinatie van omstandigheden.
Disfunctioneren
Een voorbeeld: je baas vindt dat je niet helemaal goed functioneert. Jij vindt het niet fijn dat hij jouw inzet en hard werken niet waardeert. De baas besluit je op cursus te sturen om zo beter je werk te kunnen doen. Jij bent niet blij omdat het extra moeite en tijd betekent en je zit er niet op te wachten. De relatie met je baas verslechtert. Hij geeft je een waarschuwing vanwege je opstelling omdat hij merkt dat je zijn aanwijzingen niet voor lief neemt. Je baas kan als hij van je af wil proberen aannemelijk te maken bij de kantonrechter dat door de optelling/cumulatie van problemen er geen basis meer is om samen door te gaan. In dit geval zou de cumulatiegrond disfunctioneren en een verstoorde arbeidsverhouding zijn.
Je baas moet wel aantonen dat:
- hij dit al eerder met je heeft besproken.
- hij je heeft verteld dat je niet goed functioneert en dat hij niet tevreden is over je opstelling naar collega’s toe.
- hij jou de gelegenheid heeft gegeven je gedrag en prestaties te verbeteren. Bijvoorbeeld door je naar een cursus te sturen.
Als je baas nooit eerder met jou heeft gesproken over jouw disfunctioneren of onacceptabel gedrag dan kan hij geen beroep doen op de cumulatie of optelling van omstandigheden die samen een redelijke grond voor ontslag zouden vormen.
Bereken makkelijk en snel je transitievergoeding.
Transitievergoeding; werkgever wil van mij af
Als de rechter besluit het ontslag op basis van de cumulatiegrond toe te staan dan kan hij je als werknemer nog een extra vergoeding geven bovenop de wettelijke transitievergoeding.
Ontslag via het UWV
Bij de meeste redelijke gronden voor ontslag moet je werkgever dus bij de kantonrechter zijn om van je af te komen behalve als er sprake is van het volgende:
- Langdurige arbeidsongeschiktheid: Je werkgever moet toestemming vragen bij het UWV om jou te mogen ontslaan nadat je langdurig arbeidsongeschikt bent geweest. Langdurig betekent hier dat je langer dan twee jaar onafgebroken arbeidsongeschikt bent geweest, dat ondanks de re-integratie inspanningen van je baas en de jouwe natuurlijk je niet meer terug kunt naar je functie. Ook herplaatsing bij een andere werkgever is niet gelukt.
- Bedrijfseconomische omstandigheden: Bedrijven stoppen hun werkzaamheden en houden op te bestaan omdat ze failliet gaan of omdat er geen opvolging mogelijk is van de eigenaren. In deze gevallen moet aan het UWV toestemming worden gegeven voor ontslag. Soms kan de toestemming hiervoor worden gevraagd aan een onpartijdige en van de werkgever onafhankelijke CAO-commissie.
Ontslag met wederzijds goedvinden als werkgever van mij af wil
Zoals eerder gesteld als je denkt “mijn werkgever wil van mij af” omdat bijvoorbeeld je leidinggevende daarop hint dan kun je je leidinggevende vragen of je vermoeden klopt. Als blijkt dat er plannen zijn om je te ontslaan dan kun je je onderhandelingspositie uitbuiten. Tenslotte wil je baas iets van je gedaan krijgen. Hij wil van je af. Je kunt je baas vragen of hij of zij de arbeidsovereenkomst met wederzijds goedvinden zou willen beëindigen.
Onderhandelen over ontslagvergoeding
Dit ontslag met wederzijds goedvinden biedt jou de mogelijkheid om te onderhandelen over de voorwaarden waarop jij het ontslag aanvaardt. Je kunt proberen er een zo hoog mogelijke ontslagvergoeding uit te slepen. Laat je bij het opstellen van een vaststellingsovereenkomst waarin de voorwaarden worden vastgelegd adviseren door een van onze ervaren arbeidsadvocaten.
Weet in ieder geval dat je binnen 14 dagen terug kunt komen op de afspraken.
Tips:
Belangrijkste regel is dat je tijdens het contact met je werkgever waarmee je nu de onderhandelingen ingaat altijd beleefd en zakelijk blijft. Dit is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan als je al langer in de stress zit over de vraag of en waarom je werkgever van je af wil. Het gevoel gekleineerd te zijn en nu aan de kant te worden gezet nadat je jaren je best hebt gedaan voor het bedrijf.
Toch moet je focus liggen op het behalen van een zo goed mogelijk resultaat tijdens de onderhandelingen. Dat kan alleen als de sfeer niet te beladen is en jij zo koel als een kikker blijft. Argumenten om je voorstellen kracht bij te stellen:
- Je hebt jarenlang je best gedaan voor het bedrijf.
- Je hebt weinig kans om ergens anders met hetzelfde salaris te starten.
- Overeenstemming vinden betekent minder kosten voor je werkgever.
- Jouw positie op de arbeidsmarkt is niet sterk.
- Een hogere ontslagvergoeding is noodzakelijk voor bijscholing.
- Je bent kostwinner en de terugval in inkomen heeft consequenties voor je vrouw en kinderen.
Conclusie
Als de gedachte “mijn werkgever wil van mij af” je bekruipt is het verstandig daar niet al te lang mee rond te lopen. De onzekerheid tast je zelfvertrouwen aan. Zelfvertrouwen kan omslaan in wantrouwen. Je leidinggevende vragen of er plannen zijn jou te ontslaan is proactief een einde te maken aan de onzekerheid.
Je kunt ook nagaan wat je nog kunt doen om een naderend ontslag af te wenden. Baanverlies is voor veel mensen een ingrijpende gebeurtenis. Het kan je vervullen met bitterheid, boosheid en kan soms leiden tot psychische problemen en een gevoel van rouw. Belangrijk is in het dagelijkse leven een gezond slaap waak ritme aan te houden. Maar ook activiteiten als wandelen, sporten en vrijwilligerswerk dragen bij aan een doel hebben in het leven. Het verliezen van een duidelijk doel geeft soms het gevoel dat het leven minder zin heeft. Te lang geen duidelijk doel hebben kan je op de langere termijn belemmeren weer een baan te vinden.
Je kunt bij dreigend baanverlies ook de aanval kiezen door te gaan onderhandelen over je ontslag. Wat heeft je werkgever er voor over om van je af te komen? Met de juiste (koele) houding en argumenten kun je erin slagen om een zo hoog mogelijke ontslagvergoeding uit te slepen.
Take aways
- De gedachte “mijn werkgever wil van mij af” kan veel onzekerheid en tenslotte wantrouwen veroorzaken.
- Proactief vragen of je ontslagen gaat worden is verstandig om te doen.
- Meedenken met het bedrijf, interesse tonen in hoe het werk beter te doen is een manier jezelf onmisbaar te maken.
- Baanverlies heeft ingrijpende gevolgen voor veel werknemers.
- Je gekleineerd voelen, het verliezen van een duidelijk doel in het leven kan rouwgevoelens geven.
- Je kunt niet zomaar ontslagen worden tenzij er geldige ontslagredenen zijn.
- Als je niet instemt met je ontslag moet je werkgever toestemming vragen bij de kantonrechter of het UWV.
- Als je werkgever van je af wil dan sta je sterk bij eventuele onderhandelingen.
- Probeer via een ontslag met wederzijdse instemming te onderhandelen over een goede ontslagvergoeding.
- Blijf altijd beleefd en zakelijk ook al sta je emotioneel en mentaal onder druk.
- Met de juiste argumenten lukt het je wellicht een mooie ontslagvergoeding binnen te slepen.