In het kort
Enige jaren geleden kwam de bekende Radio DJ Giel Beelen op een minder gebruikelijke manier in het nieuws. Hij was binnen een week tijd twee keer te laat gekomen voor zijn ochtendshow. Te laat komen overkomt ons allemaal weleens. We maken er geen halszaak van. Toch kun je ontslagen worden door te laat komen.
Dringende reden
Een keer te laat komen is vaak geen reden waarom iemand op staande voet ontslagen wordt. Ontslag op staande voet krijg je als er een dringende reden voor is. Te vaak te laat komen op het werk kan een dringende redenen zijn. In veel gevallen betekent het dat er bijvoorbeeld vertraging wordt opgelopen in het productieproces. Wat zijn de omstandigheden waarin je ontslag kunt krijgen en wat zijn de wettelijke regels die gelden als je ontslagen wordt?
Op staande voet ontslagen
Op staande voet ontslagen worden mag je alleen als je ernstig verwijtbaar hebt gehandeld of als je ernstig verwijtbaar nalatig bent geweest. Nu is de vraag valt te laat komen hieronder? Te laat komen overkomt tenslotte de beste van ons.
Hier een voorbeeld uit de praktijk.
RTL-Nieuws bericht over een monteur die bij een installatiebedrijf in Alkmaar werkte. Hij is op staande voet ontslagen door zijn baas. Hij werkte er al sinds 2018. Na twaalf keer te laat komen in een half jaar is de maat vol voor zijn baas. Op sommige dagen is de monteur zelfs een uur te laat en op de dag van het ontslag zelfs twee en een half uur. Hij ontslaat hem op staande voet. De monteur accepteert zijn ontslag maar eist dat zijn werkgever hem de wettelijke transitievergoeding betaald en daar bovenop nog een billijke vergoeding.
Helaas voor de monteur beslist de rechtbank anders. Het ontslag was terecht volgens de rechter want er was een dringende reden en het ontslag was terstonds gegeven. Er was aan de monteur ook uitgelegd wat de reden was voor het ontslag.
Aan welke regels moet de baas zich houden als hij je op staande voet ontslaat?
- Er moet sprake zijn van een dringende reden.
- Je baas moet je direkt ontslaan nadat die belangrijke reden zich heeft voorgedaan.
- Als je baas je verteld dat je op staande voet bent ontslagen dan mag je niet nog doorwerken.
- Je baas moet jou dus zo snel mogelijk op de hoogte brengen van het ontslag. Gevolgd door een aangetekende brief bijvoorbeeld.
- In de brief moet de ontslagreden duidelijk zijn aangegeven. Je moet weten om welke gedraging of nalatigheid het gaat.
De rechter moet bij zijn beslissing over het ontslag alle omstandigheden meewegen.
De monteur in ons voorbeeld verzette zich niet tegen het ontslag op staande voet maar was het niet eens met de argumenten van zijn baas. Volgens hem was hij niet zo vaak te laat gekomen. Het ging om minuten volgens hem en niet om uren. De rechter vond dat hij dat niet overtuigend had aangetoond.
De werkgever had Whatsapp-berichten en urenadministratie waaruit het tegendeel bleek. Ook had de monteur een schriftelijke waarschuwing gekregen. De monteur stelde dat hij de brief nooit had gekregen. De rechter oordeelde dat dit de monteur was aan te rekenen.Hij had de brief niet opgehaald bij het ophaalpunt van Post.NL. Zijn baas had hem ook officiële waarschuwingen overhandigd.
De monteur stelde dat er omstandigheden waren waarom hij te laat kwam. Dat hij tegen een burn out aan zat omdat hij als ZZP-er teveel uren maakte. De rechter oordeelde dat hij zich had moeten ziekmelden. Dat was niet gebeurd. De brief van de huisarts die de monteur had overlegd was niet voldoende.
Niet ontslagen wegens te laat komen.
In 2008 oordeelde het gerechtshof in ‘s-Hertogenbosch dat het ontslag van een werknemer op staande voet niet terecht was. Hij was gedetacheerd en kwam vaak te laat op het werk. Toch mocht hij niet ontslagen worden.
Dit staat in contrast met de monteur bij het installatiebedrijf in Alkmaar. Hoe valt dit te rijmen met wat we eerder schreven? Zijn er nog andere zaken die een rol spelen bij de beslissing die het gerechtshof nam?
- Ziekte
- Leeftijd
- Bedrijfsbelang
Ziekte
Het verschil met de monteur in Alkmaar was dat deze werknemer al jaren hartklachten had. Hij was ook al bij de bedrijfsarts geweest. Deze had in een brief aan zijn baas laten weten dat het werk te zwaar was voor hem. De uren moesten worden verminderd. Na de zoveelste waarschuwing stuurde de werknemer een brief. Hij legde uit dat vanwege de gezondheidsklachten en de stress hij tegen een burnout zat. Dit woog het gerechtshof mee in zijn beslissing.
Leeftijd
Ook lette het hof op de leeftijd van de werknemer. Hij was 54 jaar. Ontslag op staande voet op deze leeftijd zou zeer nadelig zijn. Zijn kans op het vinden van een nieuwe baan was vele malen kleiner dan als hij 25 jaar was geweest. Bij een oudere werknemer had de werkgever eerst andere maatregelen moeten nemen. Bijvoorbeeld het niet uitbetalen van de gemiste werktijd.
Bedrijfsbelang
Er was geen duidelijk bedrijfsbelang geschaadt in dit geval oordeelde het hof. Wel zou dit het geval zijn als de klant waar deze werknemer was gedetacheerd de samenwerking opzegt.
Transitievergoeding en WW-uitkering
Mocht je in een situatie zitten waarin je vaak te laat komt ga dan praten met je baas. Vertel hem wat de redenen zijn waarom je te laat komt. Maak goede afspraken voor de toekomst en hou je er aan. Voorkom dat je op staande voet ontslagen wordt.
Als je ontslagen wordt heb je recht op een transitievergoeding. Je kunt ook aanspraak maken op een WW-uitkering. Helaas gaat deze vlieger niet op als je op staande voet wordt ontslagen. Als je ernstig verwijtbaar hebt gehandeld of als je ernstig nalatig bent geweest dan kun je op staande voet ontslagen worden.
De wettelijke transitievergoeding, een financiële vangnet vervalt.
Je bent zelf verantwoordelijk voor je werkloosheid als je op staande voet wordt ontslagen. Het UWV zal je aanvraag voor een WW-uitkering afwijzen.
Aanvechten ontslag wegens te laat komen
Het is belangrijk een ervaren arbeidsjurist in te schakelen. Hij of zij kan samen met jou nagaan of je ontslag terecht was. In een procedure kan de arbeidsjurist het ontslag aanvechten. Hij of zij zal dan wedertewerkstelling en loondoorbetaling eisen. uiteraard heeft de rechter het laatste woord. Zoals uitgelegd zal de rechter alle omstandigheden meewegen. Hij beslist dan of je op staande voet ontslag had mogen worden wegens te laat komen.
Conclusie
Te laat komen op het werk overkomt ons allemaal weleens. Toch kun je op staande voet ontslagen worden hierom. Ontslag op staande voet kan alleen als er een dringende reden is.
Te vaak te laat komen kan een dringende reden zijn voor ontslag. Als je ontslagen wordt moet je werkgever zich houden aan een aantal spelregels. Hij moet het ontslag direkt geven. Hij moet jou goed uitleggen waarom. Je mag niet meer doorwerken. Daarna stuurt hij jou een brief waarin het ontslag wordt bevestigd.
De kantonrechter kijkt bij het toewijzen van het ontslag naar alle omstandigheden. Heeft je werkgever je een officiële waarschuwing gegeven bijvoorbeeld. Waren er goede redenen om te laat te komen? Had je bijvoorbeeld geen burn out? Ook je leeftijd speelt mee en of er schade aan het bedrijf is gebracht.
In alle gevallen is het belangrijk een ervaren arbeidsjurist in te schakelen. Hij kan voor jou een procedure starten waarin hij eist dat je je baan terug krijgt en dat je loon wordt doorbetaald. Als het ontslag aan jou te wijten is dan vervalt het recht op een transitievergoeding maar ook het recht op een WW-uitkering.
Takeaways
- Te laat komen op het werk overkomt ons allemaal weleens
- Zelfs Giel Beelen. Hij presteerde het eens twee keer in een week te laat te komen voor zijn ochtendshow
- Te laat komen kan een dringende reden zijn voor ontslag
- Ontslag op staande voet kan als je vaak te laat komt zonder goede reden
- Je baas moet je dan wel direkt ontslaan en vertellen waarom
- Hij moet schriftelijk bevestigen
- De kantonrechter weegt alle omstandigheden mee
- Ziekte, leeftijd en bedrijfsbelang zijn criteria die worden meegewogen
- Ontslag op staande voet betekent geen transitievergoeding
- Het UWV zal een aanvraag voor een WW-uitkering afwijzen
- Advies van een ervaren arbeidsjurist is belangrijk
- Je kunt een procedure beginnen en wedertewerkstelling en loondoorbetaling eisen