In het kort
Het zal je maar overkomen. Je bent ziek, je voelt je beroerd. Je gaat naar je baas en dan wordt je op staande voet ontslagen. Ontslagen door ziekmelding. Dat had je niet zien aankomen! Iets uit een niet al te beste Netflix-serie? Nee, het gebeurt gewoon in de realiteit. Kan dit wel en mag je baas je zomaar ontslaan?
Ontslag bij ziekmelding
Een 56-jarige man werkt sinds de herfst van 2019 als technisch commercieel medewerker bij een technisch bedrijf. Op 24 januari 2022 meldt de goede man zich ziek. Aan de telefoon verontschuldigt hij zich. Hij kan helaas niet komen werken. Ook om zijn collega’s niet te besmetten. Een week later verschijnt hij goed geluimd en enigszins gebruind op het werk. Zijn opgewekte bui verdwijnt als sneeuw voor de zon als hij zijn baas spreekt. Hij wordt op staande voet ontslagen vanwege zijn ziekmelding.
In het voorbeeld van deze technisch commercieel medewerker kreeg het verhaal een onverwachte wending. In de week dat hij ziek thuis zat bleek dat hij toch liever was gaan skiën in de Franse Alpen. Dochterlief had een leuk filmpje gedeeld op social media. Daarin was te zien en te horen dat zij het reuze naar de zin had met paps op de skipiste. Dat kwam deze meneer helaas duur te staan. Natuurlijk gaat het bij de meeste ziektegevallen anders toch is het belangrijk de spelregels te kennen. Waar moet je op letten als je je ziek meldt?
Wat zijn de regels bij ziekte?
Ben je ziek? Dan hoor je rekening te houden met het protocol:
- Meld dit aan je leidinggevende of anders degene die hem of haar vervangt.
- Is die er niet, meld het dan bij de vervanger van je leidinggevende. Je hoeft geen vragen te beantwoorden over je ziekte. Je moet wel bereikbaar zijn.
- Houd je aan het reglement voor ziekte of het verzuimprotocol.
- Zorg dat je altijd bereikbaar bent voor de arbo arts of de bedrijfsarts.
- Het kan voorkomen dat je baas je ziekmelding niet accepteert. Wat is dan het beste om te doen?
- Stuur je baas een aangetekende brief of e-mail. Zet erin dat je ziek bent en vanaf welke datum. Vraag om een afspraak bij de bedrijfsarts of Arbo-arts.
- Laat in de brief of e-mail weten op welk telefoonnummer je te bereiken bent en waar je bent tijdens je ziekte.
Je hoeft je baas niet te vertellen wat je hebt. Je hebt namelijk recht op privacy. Bij de bedrijfsarts of Arbo-arts kan blijken dat je ziek bent vanwege je werk. De werksfeer is vergiftigd vanwege een slepend conflict met je leidinggevende bijvoorbeeld. De bedrijfsarts kan wel aanwijzingen geven aan je werkgever. Met het doel te zorgen dat je sneller hersteld van je ziekte en weer aan de slag kunt .
Administratieve truc
LET OP! De FNV meldt op haar website dat sommige werkgevers een administratieve truc toepassen. Nadat je weer aan het werk bent gegaan blijf je voor 1% ziek in de administratie staan. De reden hiervoor is om je op termijn te kunnen ontslaan. Je bent voor 1% arbeidsongeschikt en na 87 weken mag de werkgever jou ontslaan.
Wat te doen als je er achter komt?
- Stuur een aangetekende brief of e-mail naar je baas waarin je protesteert tegen de ziekmelding. Geef aan dat je weer aan het werk bent en dus helemaal beter bent.
- Vraag een deskundigenoordeel aan bij het UWV als hij je betermelding weigert.
Je kunt hierbij hulp vragen aan een ervaren arbeidsjurist.
Langdurig ziek. Mag je ontslagen worden?
Als blijkt dat je niet snel weer aan de slag kunt dan zal je werkgever een bedrijfsarts of een Arbo-arts inschakelen om te onderzoeken wat er aan de hand is. De bedrijfsarts kan tot de conclusie komen dat je voorlopig niet aan het werk kunt. Je mag niet ontslagen worden zolang je ziek bent. De wet biedt voor de duur van twee jaren bescherming tegen ontslag. Dit wordt het zogenaamde opzegverbod genoemd. Hoewel de wet rechtsbescherming biedt kun je toch ontslagen worden.
Opzegverbod maar toch ontslagen.
De algemene regel is dat je niet vanwege ziekte ontslagen mag worden. Het kan zijn dat je ziekmelding vlak na de aanvraag van jouw ontslag via het UWV komt. Ook kan het zijn dat je werkgever bezig was je tijdelijke contract tussentijds op te zeggen via de kantonrechter. Jij meldt je ziek terwijl de procedure al loopt. In deze gevallen kan je baas je wel ontslaan.
Re-integratie
Als je langdurig ziek bent heeft je baas de plicht om een plan van aanpak te maken. Samen met jou en de bedrijfsarts wordt gekeken hoe je weer aan het werk kunt. Bij de zogenaamde re-integratie zal worden gekeken of je terug kunt naar je oude functie. Mocht dat niet lukken dan moet verder gekeken worden. Kun je misschien op een andere afdeling terecht waar je hetzelfde werk kunt doen? Desnoods wordt er gekeken naar een ander bedrijf waar je terecht kunt. Als het UWV vindt dat jij niet genoeg meewerkt dan mag je tijdens de eerste twee jaar van je ziekte wel ontslagen worden. Je wilt bijvoorbeeld geen aangepast werk doen of je wilt niet op een andere afdeling aan de slag. Wel moet de werkgever eerst lichtere sancties toepassen. Een loonstop voor de tijd dat je niet wil komen werken bijvoorbeeld.
Mag je ontslagen worden bij een conflict over je ziekteverzuim?
Ontslagen worden mag je alleen als je ernstig verwijtbaar hebt gehandeld of als je ernstig nalatig bent geweest. Er moet sprake zijn van een dringende reden. Je kunt niet zomaar ontslagen worden als je een conflict hebt met je baas. Er moet sprake zijn van een dringende reden.
Vaak ziek zijn zal je niet in dank worden afgenomen door je baas. Als je vaak afwezig bent betekent het dat jouw werk blijft liggen. In eerste instantie zullen je collega’s jouw taken moeten overnemen. Dat kan betekenen dat zij de werkdruk op termijn niet meer aan kunnen. Je baas moet dan misschien iemand inhuren tot jij weer beter bent. Dit is een vruchtbare bodem voor een conflict met je baas. Toch mag hij je niet zomaar ontslaan. Als je ziek bent wordt je door de wet beschermt.
Toch ontslag
De regels zijn erop gericht om ziekteverzuim te ontmoedigen. Er zijn omstandigheden waarbij je baas de kantonrechter kan vragen om je contract te laten ontbinden. Bij de kantonrechter moet hij aantonen dat:
- jij vaak ziek bent en het niet waarschijnlijk is dat dit gaat veranderen binnen de aankomende 26 weken
- het niet mogelijk is om je te herplaatsen
- de gevolgen voor het bedrijf ernstig zijn; het productieproces komt in gevaar bijvoorbeeld.
De ontslagbescherming die de wet biedt is niet absoluut dus. Daarom is het verstandig je te laten bijstaan door een ervaren arbeidsrecht advocaat of jurist als je een conflict hebt met je baas over je ziekteverzuim. Ontslag kan consequenties hebben voor je recht op een transitievergoeding en WW-uitkering.
Conclusie
Je verwacht vaak niet dat je ontslagen kunt worden omdat je je ziek en beroerd voelt. Toch kan het gebeuren. Het is belangrijk om je te houden aan de regels van ziekmelden of het verzuimprotocol. Hiermee voorkom je dat je baas je op staande voet kan ontslaan. Als je je ziek meldt hoef je je baas niet te vertellen wat je hebt. Je hebt recht op privacy. Als je weer beter bent let dan op de administratieve truc die je baas kan uithalen. Hij kan je voor 1% als arbeidsongeschikt houden in zijn administratie. Dit is om je later te kunnen ontslaan. Schrijf je baas een e-mail of stuur hem een aangetekende brief waarin je aangeeft dat je weer volledig werkt en geheel hersteld bent. Als je langdurig ziek bent geldt een opzegverbod voor je baas. Je kunt tijdens je ziekte niet ontslagen worden. Tenzij je je ziek meldt na de aanvraag van je ontslag. Ook als je niet meewerkt aan je re-integratie kan het UWV toestemming geven voor je ontslag. Als je vaak ziek bent dan kan dat conflicten geven met je baas. Hij kan je ontslaan als hij bij de kantonrechter kan aantonen dat jouw afwezigheid ernstige gevolgen heeft voor het bedrijf. Het is verstandig tijdig advies te vragen aan een ervaren arbeidsjurist als je denkt dat je baas je wil ontslaan. Je kunt namelijk je recht op een transitievergoeding of WW-uitkering verliezen als je wordt ontslagen.
Takeaways
- Je ziek melden en daarom ontslagen worden komt voor.
- Je aan de regels voor ziekmelden of verzuimprotocol houden is belangrijk.
- Als je langdurig ziek bent mag je niet zomaar ontslagen worden.
- Als je niet genoeg meewerkt aan re-integratie kun je wel ontslagen worden.
- Bij een conflict met je baas over vaak ziek komen mag je niet zomaar ontslagen worden.
- Je kunt wel ontslagen worden als je vaak ziek bent en het niet waarschijnlijk is dat dit gaat veranderen binnen de aankomende 26 weken.
- Als het dan niet mogelijk is om je te herplaatsen kun je ontslagen worden
- Als de gevolgen voor het bedrijf ernstig zijn kun je ook ontslagen worden..
- Je kunt het recht op WW en de transitievergoeding kwijt raken.
- Laat je daarom bijstaan door een ervaren arbeidsjurist.