In het kort
We zitten nu in het derde kwartaal van 2022. De vakantie is bijna over voor de meesten. De scholen zijn weer begonnen en het normale leven wordt langzaam weer opgepakt. De actualiteit doet vermoeden dat vanwege de inflatie en de niet mee stijgende lonen er een daling komt van de consumenten verkopen. Dit zal een economische dip tot gevolg hebben. Het kan zijn dat dit consequenties gaat hebben voor de bedrijfstak of het bedrijf waarin je werkt. Misschien heb je al iets gehoord van je leidinggevende over collega’s die zijn ontslagen en hou je rekening met het verlies van je eigen baan. Het is dan nuttig om vooruit te kijken en om na te gaan of je recht hebt op een transitievergoeding in 2023.
Transitievergoeding in 2023
Verwacht je dat je ontslagen wordt of wordt je contract niet verlengd. Heb je geen verwijtbaar gedrag vertoond tijdens je dienstverband? Dan heb je recht op een transitievergoeding en moet jouw werkgever deze betalen. De transitievergoeding kun je gebruiken om de terugval van je inkomen op te vangen of om jezelf bij of om te scholen. Een nieuwe baan kan betekenen dat je nieuwe kennis en vaardigheden moet aanleren.
In het huidige jaar komen er steeds meer berichten over oplopende inflatie en energieprijzen die de pan uitrijzen. Ook prijzen van de dagelijkse boodschappen stijgen merkbaar en veel mensen voelen het in hun portemonnee. Als in deze situatie je dienstverband wordt beëindigd betekent het dat vergoedingen tijdelijk de druk van de ketel kunnen halen.
Wanneer heb je recht op een transitievergoeding?
- Je werkgever heeft het initiatief genomen om je te ontslaan.
- Je werkgever wil je contract niet verlengen
- Je hebt zelf ontslag genomen of je hebt je tijdelijke arbeidscontract niet verlengt omdat je werkgever ernstig verwijtbaar heeft gehandeld of ernstig nalatig is geweest.
In deze gevallen kom je in aanmerking voor een transitievergoeding. Je proeftijd wordt meegerekend. Krijg je betaald op basis van stukloon of krijg je provisie(een deel van de omzet of winst)? Ook dan kom je aanmerking voor een transitievergoeding.
Met de invoering van de Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB) in 2020 is geprobeerd om mensen met vast werk en flexibel werk zoveel mogelijk dezelfde rechten te geven. Dit zal niet veranderen in 2023 is de verwachting.
Wanneer heb je geen recht op een transitievergoeding?
- Als je jonger dan 18 jaar bent en je hebt een dienstverband met gemiddeld minder dan 12 uren per week.
- Als je ernstig nalatig bent geweest in je werk of je hebt ernstig verwijtbaar gehandeld.
- Als je de pensioengerechtigde leeftijd hebt bereikt.
- Als jouw werkgever failliet gaat, uitstel van betaling heeft aangevraagd(surseance) of als de werkgever een aanvraag heeft ingediend voor de schuldsaneringsregeling voor natuurlijke personen.
- Als jouw tijdelijke contract afloopt en jij met je werkgever afspreekt dat jouw contract wordt voortgezet binnen 6 maanden waarbij het contract door hem tussentijds kan worden opgezegd.
- Als in het CAO is opgenomen dat je een vervangende regeling krijgt als je ontslagen wordt vanwege bedrijfseconomische redenen.
- Als jij met de werkgever in goed overleg afspreekt het dienstverband te beëindigen vastgelegd in een vaststellingsovereenkomst .
Hoe bereken je de transitievergoeding?
Voor het berekenen van de transitievergoeding wordt een formule gebruikt.
Voor elk jaar dat je hebt gewerkt in dienstverband krijg je een transitievergoeding van ⅓ maandsalaris. Heb je korter dan een jaar gewerkt dan een evenredig deel ervan. Het maandsalaris is het bruto maandsalaris dat je normaal ontvangt.
Een maximum is bij wet vastgesteld. Maximaal kun je een transitievergoeding krijgen van 86.000 euro. Als je meer verdiende dan 86.000 euro per jaar dan kun je een transitievergoeding krijgen van maximaal 12 maanden bruto salaris. Er bestaan handige rekentools om uit te rekenen hoe hoog jouw transitievergoeding zal zijn als jouw arbeidsovereenkomst eindigt.
Lees ons blog “wat is een transitievergoeding” als je meer in detail wilt weten wat een transitievergoeding is en of je in aanmerking komt voor een transitievergoeding.
Transitievergoeding in 2023, vooruitzichten
Koopkracht
Het Centraal Planbureau(CBP) stelt in zijn raming van 19 augustus 2022 dat
steeds meer huishoudens last krijgen van de hoge inflatie. Dit betekent dat je voor hetzelfde product meer moet gaan betalen en dat je koopkracht minder wordt. Op dit moment kunnen veel mensen niet rondkomen met het inkomen dat zij hebben. Door de stijging van de energieprijzen kunnen steeds meer mensen hun energierekening niet meer betalen.
Als steeds meer mensen minder kunnen uitgeven dan zal de groei van de consumptie tot stilstand komen. Dit gaat op korte termijn gebeuren wordt verwacht. Als de groei van de consumptie tot stilstand komt kan dit betekenen dat bedrijven minder omzet maken en minder werk krijgen.
Faillisementen
Volgens vele experts zullen in het eerste kwartaal van 2023 veel bedrijven failliet gaan. Zoveel dat er zelfs gesproken wordt over een golf van faillisementen. Als je kijkt naar 2021 dan was er nog sprake van een historisch laag aantal faillisementen. Sinds de start van de statistiek in 1981 bijna niet meer zo laag. Vaak wordt hiervoor als verklaring alle steunmaatregelen genoemd die de overheid aan ondernemers en bedrijven heeft gegeven. Inmiddels zijn veel van die maatregelen afgebouwd en staan we voor een golf van faillisementen. Deze ontwikkeling geeft onrust en onzekerheid over de vooruitzichten op het behouden van je baan.
Je mag aannemen dat veel werknemers iets gaan merken van de aankomende faillisementen. Zij zullen hun baan verliezen en erger, zij verliezen ook het recht op een transitievergoeding. De wet geeft je recht op een transitievergoeding als je ontslagen. wordt tenzij je werkgever failliet gaat of uitstel van betaling heeft aangevraagd(surseance). Ook als zijn aanvraag voor schuldsanering wordt toegewezen verlies je het recht op een transitievergoeding. In sommige gevallen kan dit om aanzienlijke bedragen gaan van 86.000 euro of hoger.
Voor het jaar 2023 ziet de prognose er niet positief uit als het gaat om de koopkracht. Veel huishoudens komen in de knel. Samen met het groot aantal faillisementen wordt het voor werknemers die ontslagen gaan worden een moeilijk jaar. Door de faillisementen komt ook het recht op een transitievergoeding onder druk te staan. Dit is een goede reden om de ontwikkelingen rondom de transitievergoeding in 2023 in de gaten te houden. Een goede tip is dat de overheid huishoudens met een laag inkomen(tot 120% van het sociaal minimum) een eenmalige gift geeft van 1300 euro ter compensatie van de gestegen energiekosten.
Takeaways
- De transitievergoeding kun je gebruiken om de terugval van je inkomen op te vangen of om jezelf bij of om te scholen. Een nieuwe baan kan betekenen dat je nieuwe kennis en vaardigheden moet aanleren.
- Formule berekening transitievergoeding: Elk jaar in dienstverband geeft recht op ⅓ maandsalaris. Heb je korter dan een jaar gewerkt dan een evenredig deel ervan. Maximaal 86.000 euro of een jaarsalaris als je meer verdiende. Voor het jaar 2023 wordt het maximum opnieuw vastgesteld.
- Het Centraal Planbureau(CBP) stelt in zijn raming van 19 augustus 2022 dat steeds meer huishoudens last krijgen van de hoge inflatie.
- Volgens vele experts zullen in het eerste kwartaal van 2023 veel bedrijven failliet gaan. Zoveel dat er zelfs gesproken wordt over een golf van faillissementen.
- Veel faillissementen betekent dat veel werknemers geen recht zullen hebben op een transitievergoeding na ontslag.