Aad is al bijna twee jaar ziek. Hij heeft een oproep gekregen van het UWV voor een WIA-keuring. Aad heeft een gesprek met de verzekeringsarts en de arbeidsdeskundige. Van die gesprekken hangt veel af dus wil hij zich daar natuurlijk graag op voorbereiden. Aad plande een videogesprek bij arbeidsrecht365.nl en kreeg meteen tips.
VERZEKERINGSARTS
Wat doet een verzekeringsarts? De verzekeringsarts maakt een inschatting van je arbeidsbeperkingen. Die vult hij in op de functionele mogelijkhedenlijst (FML). Het is belangrijk dat de verzekeringsarts een goed beeld van je gezondheid krijgt. Jij kan de arts daarbij helpen door je goed voor te bereiden door het volgende mee te nemen:
- Je identiteitsbewijs;
- Een recent overzicht van de medicatie;
- Je afsprakenkaart van al je behandelingen en controles;
- Rapportages en/of verklaringen van behandelaars.
WELKE VRAGEN KUN JE VERWACHTEN?
- Over je dagindeling: Welke activiteiten onderneem je op een dag? Krijg je daarbij hulp? Hoe lang kun je je inspannen of concentreren? Hoe vaak per week of per maand krijg je een behandeling?;
- Over je slaapritme: Hoe laat sta je op? Hoe laat ga je naar bed? Rust je overdag?;
- Over je rol in het huishouden: Welke taken in het huishouden doe je zelf? Kun je zelf nog boodschappen doen? Kook je zelf?;
- Over de manier waarop je jezelf verzorgt.
- Over je sociale activiteiten. Bijvoorbeeld hobby’s.Heb je binnenkort een intensieve behandeling gepland staan of staat er een operatie gepland, dan is het aan te raden om het door te geven. De arts kan dan beslissen dat je al volledig arbeidsongeschikt bent. Het is erg belangrijk dat je alle informatie doorgeeft, ook alle beperkingen. Alles wordt meegenomen door de arts om de functionele mogelijkheden lijst te maken.
ARBEIDSDESKUNDIGE
De arbeidsdeskundige bekijkt welke theoretische functies je nog zou kunnen doen. Dat doet hij op basis van de FML die de verzekeringsarts heeft opgesteld. Om een goed beeld van je mogelijkheden op de arbeidsmarkt te krijgen, wil de arbeidsdeskundige ook vaak weten:
- welke opleidingen en cursussen je hebt gedaan;
- wat voor werkervaring je hebt;
- welke talen je spreekt;
- met welke computerprogramma’s je kunt werken.
Tip: Heb je een CV? Neem dat dan mee. Dan ziet de arbeidsdeskundige in één oogopslag alle belangrijke informatie en weet je zeker dat je niets vergeet.
Meer weten over de WIA-beoordeling?. Je kunt net als Aad ook een adviesgesprek bij arbeidsrecht365.nl aanvragen. We bereiden dan samen de WIA-keuring voor.