Arbeidsrecht365.nl

Werkgever wil van werknemer af

|

Werkgever wil van werknemer af

Eerst een week op vakantie

Een werkgever die in deze tijden van personeelstekorten van een werknemer af wil zorgt op zijn minst voor gefronste wenkbrauwen. Uit onderzoek van de Intelligence Group blijkt dat de arbeidsmarkt staat te springen om nieuwe werknemers. Bedrijven moeten nu hemel en aarde bewegen om nieuw personeel aan te trekken. Het lukt werkgevers heel moeilijk om werknemers bij de concurrent weg te lokken. Zo beloofde een zonnepanelenbedrijf dat elke nieuwe werknemer eerst een week op vakantie zou worden gestuurd om uitgerust aan aan de nieuwe baan te kunnen beginnen. Uit onderzoek van ARAG blijkt dat vanwege de krappe arbeidsmarkt werknemers steeds assertiever worden als het om hun rechten gaat. Werknemers zijn eerder bereid om naar de rechter te stappen als ze vinden dat hun baas de kluit belazert. 

Ongeldige redenen voor ontslag

Als je werkgever van je af wil dan steekt de wetgever daar een stokje voor. Er zijn een aantal redenen waarom je niet ontslagen mag worden: 

  • Ziekte of arbeidsongeschiktheid
  • Zwangerschap of bevallingsverlof
  • Lidmaatschap ondernemingsraad of personeelsvertegenwoordiging
  • Dienstplicht in het land van herkomst
  • Godsdienst, ras, geslacht, leeftijd, handicap
  • Ouderschapsverlof
  • Lidmaatschap vakbond
  • Weigering te werken op zondag
  • Overname van het bedrijf
  • Lidmaatschap politieke organisatie

Mocht je baas tochde arbeidsovereenkomst opzeggen terwijl er een opzegverbod geldt dan kun je de opzegging terug laten draaien. Je moet binnen twee maanden een aangetekende brief sturen naar je baas waarin je zegt dat je het niet eens bent met je ontslag. In de periode tussen ontslag en het antwoord van je baas op je protestbrief loopt je dienstverband gewoon door en moet je baas je loon doorbetalen. Mocht je baas daar geen zin hebben dan heeft hij een probleem. Je kunt bij de rechter je gelijk halen.

Bereken makkelijk en snel je transitievergoeding.

Uitzonderingen op de regel

Er zijn wat uitzonderingen op het opzegverbod. Ga na of er in het CAO afwijkende afspraken zijn. Het kan dat je baas je toch mag ontslaan ondanks de bovengenoemde ongeldige redenen voor ontslag.

In de volgende gevallen mag je baas je toch ontslaan:

  • Als je nog in je proeftijd zit.
  • Als je je ernstig verwijtbaar hebt gedragen of als je ernstig verwijtbaar nalatig bent geweest.
  • Als de onderneming ermee stopt (bij zwangerschaps-of bevallingsverlof mag je niet ontslagen worden).
  • Je hebt de de AOW-leeftijd bereikt.
  • Je gaat schriftelijk akkoord met je ontslag.
  • Als je langer dan twee jaar ziek bent geweest en je baas heeft toestemming van het UWV.
  • Als je niet meewerkt aan je re-integratie. Je baas moet dit wel aannemelijk maken bij de kantonrechter met een deskundigenoordeel.

Ziekte of arbeidsongeschiktheid

Tijdens de eerste twee jaren van je ziekte mag je baas je niet ontslaan. Hoe graag hij of zij het ook wil. Vanuit de positie van de baas is het logisch dat hij van je af wil want je kost teveel. Je hebt namelijk recht op doorbetaling van je loon. In ieder geval 70% ervan. Als je een vast contract hebt is het gebruikelijk dat je tijdens het eerste jaar zelfs 100% uitgekeerd krijgt. 

In de loop van de twee jaren moet er ook een re-integratietraject worden opgetuigd om jou weer op de been te krijgen. Dit kost de baas ook geld. Er moet een bedrijfsarts worden ingeschakeld die jou onderzoekt en begeleidt tijdens je ziekte. Soms kan het zijn dat je ziek bent geworden door een gebrekkige toelichting en training bij het werken met gevaarlijke stoffen. Als de Arbeidsinspectie lucht er van krijgt dat jouw baas zich niet houdt aan de arbowet dan kan jouw ziekte nog een vervelend staartje krijgen voor het bedrijf. Boetes zijn dan niet ondenkbaar.

Uiteraard is het niet in jouw belang dat je de laan wordt uitgestuurd. In een beschaafd land als Nederland vinden we het normaal dat je tijdens je ziekte inkomen blijft houden. Je moet tenslotte wel je vaste lasten kunnen blijven betalen. Dat je niet nog verder in de misère afglijdt.

Arbowet verantwoordelijkheid van werkgever en werknemer.

In de arbowet is vastgelegd dat het welzijn en de gezondheid van werknemers weliswaar een gezamenlijke verantwoordelijkheid is van werknemers en werkgevers maar dat de werkgever eindverantwoordelijke is. Het doel is dan ook dat je zo snel mogelijk terugkeert naar je werkplek. Soms moet het werk of de werkplek worden aangepast. De inzet is terugkeer naar je werkplek. Mocht het niet lukken om bij je baas in dezelfde functie terug te keren dan heeft je baas de opdracht om verder te zoeken naar een andere functie binnen het bedrijf. Als dat niet lukt dan valt er misschien een goede oplossing te vinden bij een ander bedrijf.  Als na twee jaar ziekte je werkgever van je af wil dan kan dat alleen als hij genoeg heeft gedaan voor jouw re-integratie. Blijkt uit onderzoek van het UWV dat hij zich niet genoeg heeft ingespannen dan kan hij een loonsanctie krijgen. 

Als het bedrijf waar je werkt failliet gaat of als het bedrijf stopt met bestaan dan kun je wel ontslagen worden tenzij je met zwangerschaps-of bevallingsverlof ben. Ben je ziek en stopt het bedrijfsonderdeel waar jij werkte met bestaan dan kun je niet ontslagen worden. 

Bereken makkelijk en snel je transitievergoeding.

Geldige redenen voor ontslag

Als je als werkgever van je werknemer af wil dan kan dat om de volgende redenen: 

  • langer dan twee jaar arbeidsongeschiktheid
  • vaak ziek 
  • disfunctioneren
  • onbehoorlijk gedrag
  • ernstige gewetensbezwaren 
  • verstoorde arbeidsrelatie
  • illegaal verblijf of gevangenisstraf 
  • bedrijfseconomische redenen
  • combinatie van geldige redenen

Bij deze waslijst aan geldige redenen kun je je afvragen waarom een werkgever per se van een werknemer af wil in tijden van krapte? Disfunctioneren kan een goede reden zijn voor een werkgever om je te ontslaan. 

Disfunctioneren 

Als je naar de mening van je werkgever niet goed functioneert of als hij vindt dat je niet geschikt bent voor je functie dan kun je je voorstellen dat hij je liever ziet vertrekken. De vraag is wel of hij je dan zomaar de laan mag uitsturen. In ieder geval mag hij je niet ontslaan als het disfunctioneren komt door: 

  • Onvoldoende opleiding en training
  • Een geestelijke of fysieke beperking
  • Arbeidsomstandigheden op het werk
  • Ziekte

Je baas moet je eerst vertellen dat je niet goed genoeg functioneert. Dat moet hij jou tijdig laten weten. Daarna moet hij je voorstellen doen om je functioneren te verbeteren. Moet je bijvoorbeeld op cursus? Kan een opleiding je helpen om je bekwaamheid te verbeteren? In ieder geval moet je baas zich inspannen om je te helpen je werk beter te doen. Als je baas je in de gelegenheid heeft gesteld om je skills te verbeteren en je presteert niet goed genoeg naar zijn mening dan kan hij tenslotte overwegen je te ontslaan. Je baas moet de kantonrechter om toestemming vragen. Hierbij moet hij duidelijk maken waarom hij van jou af wil als werknemer. 

Jouw werkgever moet aan de rechter duidelijk maken: 

  • Wat de functie-eisen zijn van jouw baan en de argumenten waarom jij niet goed functioneert.
  • Hoe hij je heeft geholpen je bekwaamheid te verbeteren.
  • Waarom hij je niet in een andere passende functie kan aanhouden. 

Naderend ontslag 

Ontslag betekent per direkt geen vast inkomen meer, problemen met het betalen van je vaste lasten, eventuele hypotheeklasten die je niet meer kunt ophoesten. Veel onzekerheid die weer veel stress en onbehagen kan veroorzaken. Gelukkig heb je nog mogelijkheden om onder het naderend ontslag uit te komen. De kantonrechter moet binnen vier weken een beslissing nemen na de aanvraag van je baas. Misschien vind je dat je baas er helemaal naast zit. Dat je je functie wel goed uitvoert en dat je dus wel goed functioneert. In dit geval kunnen onze ervaren arbeidsadvocaten je helpen met het opstellen van een verweer tegen het ontslag.

Onderhandelen

Je werkgever weet dat als hij de rechter niet kan overtuigen dat jij niet goed genoeg functioneert dat hij het ontslag moet terugdraaien. De kosten van de procedure zijn best hoog. Ook voor je werkgever. In deze situatie heb je een sterke positie om te onderhandelen als je niet per se bij deze baas wil blijven werken. Je kunt met de hulp van een ervaren arbeidsadvocaat proberen een nette ontslagvergoeding los te peuteren

Transitievergoeding en WW-uitkering

Als de werkgever af wil van een werknemer dan heeft de werknemer in beginsel recht op een transitievergoeding en kan hij een WW-uitkering aanvragen bij het UWV. De Transitievergoeding wordt berekend vanaf de eerste dag dat je in dienst treedt. De proefperiode wordt meegeteld. Ook als je een tijdelijk contract hebt heb je recht op een transitievergoeding. Wil je precies weten hoe hoog de transitievergoeding is als je werkgever van je af wil dan kun je deze rekenhulp hiervoor gebruiken.

Conclusie

Als je als werkgever af wil van een werknemer bij een krappe arbeidsmarkt dan moet er logischerwijs een hele goede reden zijn. De wet beschermt werknemers in beginsel tegen willekeur van werkgevers door middel van een opzegverbod. Dit opzegverbod geldt bijvoorbeeld bij ziekte. Er zijn uitzonderingen hierop zoals bedrijfseconomische redenen(faillissement). Voorstelbaar is dat een werkgever van een werknemer af wil als hij vindt dat een werknemer niet goed functioneert. De werkgever heeft de verplichting om een verbetertraject aan te bieden nadat hij de werknemer heeft gewezen op zijn tekortkomingen. Alleen als de situatie niet verbetert ondanks extra scholing en begeleiding dan staat de weg open naar ontslag. Deze gaat via de kantonrechter. Als werknemer sta je best sterk in deze positie. Een procedure bij de kantonrechter is best duur voor een werkgever. Laat je bijstaan door een ervaren arbeidsadvocaat in de onderhandelingen over een ontslagvergoeding. Na een eventueel ontslag heb je als werknemer recht op een transitievergoeding en kun je een WW-uitkering aanvragen bij het UWV.

Takeaways

  • Als je werkgever van je af wil dan beschermt de wet je tegen willekeur.
  • Er zijn een aantal ongeldige redenen voor ontslag zoals ziekte, zwangerschapsverlof, discriminatie op basis van ras, geslacht, leeftijd en handicap.
  • Geldige redenen zijn bedrijfseconomische situaties zoals faillissement maar ook als je als werknemer de AOW-leeftijd hebt bereikt. Als werknemers niet meewerken aan hun re-integratie kan dat een geldige reden voor ontslag zijn.
  • Ontslag gaat via de kantonrechter of het UWV als je het ontslag niet aanvaardt.
  • Als je werkgever van je af wil sta je vaak in een sterke onderhandelingspositie
  • Met de hulp van een ervaren arbeidsadvocaat kun je nette ontslagvergoeding uit onderhandelen.
  • Na ontslag heb je recht op een transitievergoeding en een WW-uitkering. 
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email